Нестача боєприпасів на фронті: стало відомо, чи нарощує Україна виробництво

Виготовлення снарядів. Скриншот: kanaldim.tv

Почався новий етап у російсько-українській війні — перегони в озброєнні та темпах його виробництва. Поки що без участі США. Чи нарощує Україна виробництво боєприпасів? Скільки виготовляє та якою є реальна потреба ЗСУ на передовій, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Постійні ворожі штурми прикриває артилерія та авіація. Контрбатарейна боротьба і стримування атак потребують боєприпасів одразу на кількох напрямках фронту. 

"Ворог продовжує пробувати просуватися на багатьох ділянках, завдавати ударів. Ворог веде обстріли, тактичні бомбардування з артилерії різного калібру. У нашого ворога є перевага з боєприпасами. Ворог намагається вести прицільну стрільбу, зокрема, по нульових позиціях", — пояснив офіцер артилерії 4-ї бригади НГУ "Рубіж" Володимир Назаренко. 

Позиції потрібно утримувати передусім артилерією, аби не допустити прориву ворожих військ. Втім, українським військовим не вистачає боєприпасів. Вони їдуть. Їх розшукала Чехія, аби придбати необхідні для України важкі калібри, скинулися всією Європою. Вийшло навіть більше, ніж планували спочатку. Перед підписанням угоди йшлося про 800 000 снарядів. Натомість влітку приїде 1 000 000. Втім, до цього українським захисникам потрібно чимось воювати. 

"Ми дуже активно працюємо над нарощуванням обсягів виробництва. Ми спілкуємося щоденно з замовниками, тому розуміємо вплив, який техніка має на хід бою, на хід війни", — заявив гендиректор "Української бронетехніки" Владислав Бельбас. 

Українські снаряди активно виготовляє одне з підприємств оборонного комплексу України. Асортимент, точніше калібр, широкий. 

"Ми виробляємо боєприпаси для мінометів 120-го, 82-го та 60-го калібрів. Також зараз займаємось розробкою двигунів для дронів та боєприпасів до них", — повідомив власник приватного мінометного заводу Анатолій Кузьмін. 

Які загальні підрахунки? Скільки снарядів на передову отримаємо? 

"Це 2 мільйони снарядів, про які можна говорити. Це цифра на цей рік. До кінця року їх може стати більше. Тип війни може бути різним. Якщо нам зараз потрібна артилерія в такій кількості, то країнам Європи вона не потрібна", — резюмував керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. 

Україна натомість потребує великої кількості снарядів, адже росіяни продовжують наступати, попри перевагу ворога в живій силі та артилерії, українським захисникам вдається утримувати рубежі сил оборони. 

"99 спроб ворога — невдалі. Тобто сили оборони роблять все можливе та надможливе. Ми продовжуємо тримати ініціативу та перемагати в оборонних боях", — резюмував Володимир Назаренко. 

Україна в очікуванні західних F-16. На українські аеродроми винищувачі мають сісти до кінця 2024 року. Уряд Бельгії оголосив про надання 100 мільйонів євро на обслуговування бортів. 

Читайте також: Керовані бомби GLSDB вже в Україні? Експерти назвали потреби ЗСУ, які закривають західні партнери

Прямий ефір