close-btn

Скільки готівки припадає на одного українця — НБУ

З початку цього року в Україні стало більше готівки в обігу. Разом з цим відбувається і традиційне її вилучення Нацбанком

Скільки готівки припадає на одного українця — НБУ

Фото: unsplash.com

Станом на 1 квітня у готівковому обігу України перебувало 780,3 млрд грн. Це на 16 млрд грн, або на 2,1% більше, ніж на початок 2024 року, коли було 764,4 млрд грн.

В пресслужбі Національного банку України пояснили, що такі темпи зростання готівки в обігу пов’язані з сезонними факторами. Разом з цим традиційно у I кварталі року поруч із помірним зростанням відбувається вилучення готівки з обігу, що була випущена в минулі періоди.

Загалом у готівковому обігу перебуває:

  • 2,7 млрд банкнот на загальну суму 773,2 млрд грн;
  • 14,6 млрд монет (без пам’ятних та інвестиційних) на суму 7 млрд грн.

Читайте також: Названо, скільки втрачає економіка через низькі податки для багатіїв

При цьому на одного жителя України станом на 1 квітня припадало 66 банкнот і 179 платіжних розмінних та обігових монет (на 1 січня 2024 року – 66 та 177 відповідно).

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Найбільше в обігу перебуває банкнот номіналом 500 грн, а монет – номіналом 10 копійок (28,3% та 28,1% від загальної кількості відповідно).

Найменше в готівковому обігу банкнот номіналом 50 грн, монет – номіналом 10 грн (4,6% та 1,5% від загальної кількості відповідно).

Динаміка обсягів банкнот та монет в обігу свідчить, що найбільший темп приросту за I квартал 2024 року припадав на банкноти номіналом 1 000 грн та монети номіналом 10 гривень. Їх кількість в обігу зросла майже в 1,1 раза (кожен) порівняно з початком цього року.

Нагадаємо, протягом 2023 року сума готівки, яка була в обігу в Україні, зросла на 48,3 млрд, або на 6,7%. Деякими банкнотами та монетами українці користувались частіше, інші поступово втрачають свою популярність. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Також ми писали, що за березень загальний обсяг депозитного портфеля в Україні виріс на 1,3%, сягнувши 1079,4 млрд грн. У березні українці поклали на депозити 13,7 млрд грн.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

НБУ виведе з обігу частину грошей: які купюри та монети треба обміняти

Як часто українці користуються BankID — НБУ

Скільки грошей українці зберігають в банках — НБУ

google news