Для українців за кордоном призупинили видачу документів: до чого тут мобілізація

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам призовного віку.
Для українців за кордоном призупинили видачу документів: до чого тут мобілізація
Ілюстративне фото / dpsu.gov.ua

Закордонні підрозділи державного підприємства "Документ" припинили видавати готові документи українцям. Це сталося з технічних причин, повідомила пресслужба Центру обслуговування громадян "Паспортний сервіс".

Читайте також:

"На жаль, через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП "Документ". Подача заяв-анкет на оформлення паспортних документів здійснюється у звичайному режимі", - йдеться в повідомленні.

При цьому видача паспортів можлива для дітей до 12 років у зв'язку з відсутністю необхідності біометричної верифікації.

Читайте також:

"Закордонні філії повідомлять усіх користувачів послуг про поновлення роботи систем видачі документів на всіх офіційних ресурсах ДП "Документ", - додала пресслужба.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що в деяких консульствах зупинили надання послуг для громадян України призовного віку.

Що кажуть у МЗС

На ситуацію відреагував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Свій коментар він опублікував у соцмережі X.

Читайте також:

За його словами, захист прав та інтересів громадян України за кордоном завжди був і залишається пріоритетом МЗС. Водночас в умовах повномасштабної російської агресії головним пріоритетом є захист Батьківщини від знищення.

"Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна", - написав міністр. 

Читайте також:

Він зазначив, що обов'язок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію.

"Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, то так це не працює. Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов'язків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно", - розповів Кулеба.

Читайте також:

Він додав, що невдовзі МЗС надасть уточнені роз'яснення щодо порядку отримання консульських послуг у межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" та після набрання ним чинності.

Раніше ми писали, що 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію №10449.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK