Скільки часу варяться яйця та чи можна отруїтися перевареними

Курячі яйця — дуже корисний продукт, але їх можна зіпсувати. Розповідаємо, скільки варити яйця без шкоди для здоровʼя

Скільки часу варяться яйця та чи можна отруїтися перевареними
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Ті, хто не люблять і не вміють готувати, переконані, що є страви, які під силу всім. Здавалося б, що може бути простіше, ніж відварити пару яєць на сніданок? Однак не все так просто, як може здаватися на перший погляд. Навіть такий простий продукт, як яйця, вимагає особливого підходу і кулінарних знань.

Редактори GoToShop розкажуть, як правильно готувати яйця та скільки їх варити без шкоди для здоровʼя.

Чим корисні курячі яйця

Лікарі довели позитивний вплив яєць на здоров’я людини, оскільки вони практично повністю засвоюються і надають цілющий вплив на організм. Окрім цього, яйця містять важливі вітаміни, які допомагають клітинам рости та відновлюватися:

  • Вітамін D: допомагає засвоювати кальцій і фосфор, що важливо для кісток.

  • Вітамін B1 (Тіамін): потрібен для засвоєння вуглеводів, жирів і білків.

  • Вітамін B2 (Рибофлавін): впливає на здоров’я шкіри, нігтів, волосся та статеву систему.

  • Вітамін B5 (Пантотенова кислота): необхідний для обміну речовин.

  • Вітамін B9 (Фолієва кислота): важливий для синтезу амінокислот.

  • Вітамін B12 (Кобаламін): впливає на утворення крові, нервову систему та обмін речовин.

  • Вітамін A (Ретинол): корисний для кісток, зору, шкіри, волосся та імунної системи.

Проте, щоб отримати максимальну користь від цих вітамінів, яйця краще варити, а не їсти їх сирими.

Чи потрібно варити яйця

Варіння яєць — звична справа для багатьох з нас, але їх необхідно приготувати у правильний спосіб, щоб зберегти усі корисні властивості продукту.

Дієтологи стверджують, що яйця можна і треба варити, але не всі роблять це правильно.

Річ у тому, що усі думають, що варити їх можна просто доки вода не википить. Однак тривале варіння позбавляє яйця не лише смертельної бактерії сальмонели, але і корисних речовин.

Під час надмірної термічної обробки з білка виділяється сірководень, який має неприємний запах і може бути токсичним, особливо якщо він проникає всередину продукту. Такі яйця можуть викликати отруєння і навіть проблеми з диханням.

Тому варто дотримуватися правил правильного варіння яєць, щоб зберегти їх корисні властивості та уникнути потенційних небезпек для здоров’я.

Що буде, якщо варити яйця 20 хвилин і більше

Як би дивно не звучало, але більшість з нас яйця варять неправильно — вони не повинні кипіти. Саме температура кипіння води вбиває всі корисні речовини в яйці, тому варити їх до активного кипіння категорично не рекомендується.

Замість цього, яйця слід класти в холодну воду, а каструлю з ними ставити на вогонь. Як тільки у воді з’являються перші бульбашки, вогонь потрібно вимкнути. Однак це ще не означає, що яйце вже готове до споживання. Його треба залишити в каструлі під кришкою, щоб воно остаточно доварилося.

Якщо ви хочете, щоб яйця були «крутими», то їх слід залишити в гарячій воді на 10-15 хвилин, а якщо хочете «в мішечок» — скоротіть час перебування в окропі до 7-9 хвилин.

Медичні експерти зазначають, що ця технологія приготування дозволяє зберегти корисні речовини в яйцях, оскільки активного кипіння води не буде, білок не зруйнується. Крім того, яйця, приготовані таким способом, виходять більш ніжними, з м’яким жовтком, і шкаралупа не лопається в процесі варіння.

Як зрозуміти, що яйце переварене

Переварені яйця складно сплутати з тими, які приготовлені правильно, оскільки вони дуже сильно відрізняються і зовні, і на смак.

Кожен з нас напевно бачив зварені яйця, в яких жовтки мають дивний синюшно-зеленуватий відтінок, а текстура стає занадто пружною, тугою, практично гумовою. Крім того, білок також може змінити свій вигляд — стати мутним з коричневим або сірим відтінком.

Чимало господинь помилково думають, що їм просто трапилося не найсвіжіше яйце. Однак, якщо ви просто викинете «погане» яйце, а готуватимете з порушенням технології, це питання не вирішить. І всі інші яйця чекатиме така ж доля.

Ознаки того, що яйце переварене:

  • жовток має зеленуватий відтінок;

  • дуже тугий, практично гумовий жовток;

  • помутнілий білок з коричневим або сірим відтінком;

  • коричневі плями на білку;

  • потріскана шкаралупа;

  • білок витік з яйця і згорнувся;

  • пластівці білка плавають в каструлі.

Можливо таки не в смітник, а на стіл: чи можна їсти переварені яйця

А що робити, якщо яйця вже переварилися? Ситуація доволі традиційна: поставили варитися яйця і забули про них. На жаль, виправити ситуацію вже не вдасться. Їх доведеться просто викинути.

Вживати в їжу переварені яйця категорично не можна. Під час тривалого кип'ятіння білок у яйці руйнується, і з’являється темний колір через виділення сірководню.

Що буде з яйцями, якщо їх варити 20 хвилин, відповідь однозначна — нічого хорошого. Зруйнований білок і сірководень можуть спровокувати загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Забороняється їсти переварені яйця маленьким дітям та людям із виразкою шлунка, холециститом, панкреатитом або підвищеною кислотністю.

Щоб уникнути цього, треба дотримуватися правил часу варіння:

  • 5 хвилин для некрутих яєць,

  • 8 хвилин для твердих

  • 9-10 хвилин для крутих.

Встановіть таймер, щоб точно не переварити яйце і будете впевненими, що воно залишилося корисним. А щоб ваші страви були ще й вигідними, радимо ознайомитися з актуальними акціями на яйця.

Читати статті на тему

2024.05.03 17:02
Рекомендації

Зелений чай: міфи та правда про його користь

Розповідаємо про користь та шкоду зеленого чаю, розкриваючи його секрети, розвіюючи міфи та даючи поради щодо його заварювання
2024.05.03 13:01
Рекомендації

Чому жовтіє часник та як цьому запобігти

Зберегти урожай часнику можливо, якщо дотримуватися декількох простих рекомендацій
2024.05.03 11:37
Рекомендації

Великодні яйця: користь чи шкода

Розповідаємо про користь та шкоду варених яєць, даємо рекомендації щодо їх вживання та ділимося цікавими фактами про цей продукт
2024.05.03 11:30
Рекомендації

Що означають наліпки на бананах: на що потрібно звернути увагу

Розповімо, чого ви не знали про наліпки на бананах та про всю користь цих фруктів
2024.05.02 17:15
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як уникнути 5 найпоширеніших помилок

Розповідаємо про секрети випікання ідеальної паски: як уникнути поширених помилок, домогтися пишності та аромату, а також красиво прикрасити святковий хліб