Росія в Чорному морі перебуває в тактичному тупику — пояснення Плетенчука

Чорне море. Фото: odessa-life.od.ua

Росіяни в акваторії Чорного моря зараз перебувають у тактичному тупику. Вони розуміють, що атакувати практично не можуть. Водночас не хочуть йти з акваторії, залишаючись певною мірою в ролі жертви. Такою оцінкою поділився речник Військово-морських сил Збройних сил України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук сьогодні, 23 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Виконувати завдання у морі не можуть — не виконують реально. Тому вони досить тривалий час перебувають у пошуку тактичних рішень: як же бути, щоб не втратити залишки кораблів і водночас не залишити акваторію Чорного моря. Тому що це вже буде, звичайно, фактично капітуляція Чорноморського флоту. Вони розуміють, що треба тримати обличчя. Ось у такий спосіб вони його тримають”, — констатував гість ефіру.

За його словами, намагаючись компенсувати нестачу морської складової, ворог активніше використовує над акваторією авіацію, найрізноманітнішу, аж до старих гідролітаків.

“Вони посилили повітряну складову. Вони посилили патрулювання досить помітно. Це і патрулювання прибережних вод, і патрулювання акваторії, і розвідувальні польоти над півднем України. Вони намагаються компенсувати відсутність кораблів у морі авіацією. Авіація там представлена, напевно, вся, яка є в наявності, починаючи від досить старих Бе-12, які вони вже кілька разів хотіли списати — це такий гідролітак, як у мультику “Дива на віражах” — і відповідних вертольотів, закінчуючи винищувачами, фронтовими бомбардувальниками. І, зокрема, використовують дрони. Використовують теж майже всі наявні. Тут є і “Зала”, і Supercam, і “Орлан”, і Mohajer-6 іранського виробництва, і навіть “Форпост” — досить рідкісна “пташка”, — розповів речник ВМС ЗСУ.

Російські морські дрони, за словами Плетенчука, поки що не фіксувалися. Але він не сумнівається, що рано чи пізно вони з’являться, оскільки Росія намагається переймати українські технологічні рішення.

Щодо безпосередньо кораблів Чорноморського флоту РФ, то їх залишилося близько двох третин від того, що було на момент повномасштабного вторгнення Росії в Україну. З них, як наголосив речник ВМС, половина отримувала ті чи інші пошкодження та проходила ремонти.

Нагадаємо, сьогодні, 23 квітня, речник Військово-морських сил Збройних сил України повідомив в ефірі FREEДОМ, що Росія розпочала виведення другого малого ракетного корабля проєкту “Каракурт” з Азовсько-Чорноморського регіону.

Прямий ефір