Головна Новини Суспільство події Про що говорять заяви Польщі та РФ про ядерну зброю: якими можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви Польщі та РФ про ядерну зброю: якими можуть бути наслідки

Росія першою порушила домовленості про нерозповсюдження ядерної зброї, процес може набрати обертів

23 квітня 2024, 14:27 comments1061
Поділіться публікацією:

Заяви президента Польщі Анджея Дуди про те, що його країна готова розмістити на своїй території ядерну зброю, викликала істерику у спікера російського МЗС Марії Захарової, невиразні міркування щодо дій у відповідь з боку путінського рупора Дмитра Пєскова, а також подив польського прем'єра Дональда Туска, який не чув про подібні плани. Тим часом ядерною палицею вирішив порозмахувати головний дипломат РФ – Сергій Лавров, назвавши "ядерну трійку" Заходу (мова, ймовірно, про США, Велику Британію та Францію) головними провокаторами", які нібито призводять до підвищення рівня ядерної небезпеки. Про що говорить польська та російська ядерна риторика?До яких наслідків може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять заяви Польщі та РФ про ядерну зброю: якими можуть бути наслідки

Ядерна зброя. Фото: з відкритих джерел

На нас чекає ядерна ескалація по всьому світу

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що польська ядерна риторика є цілком очікуваною. Особливо після того, як Росія порушила домовленості щодо нерозповсюдження ядерної зброї – і перетягнула частину свого арсеналу до Білорусі.

"З огляду на те, що Білорусь – сусідка Польщі, остання, зрозуміло, напружилася. Тим більше, що з боку офіційного Мінська дедалі частіше лунають погрози на адресу Польщі. Крім того, періодично обговорюється питання нападу російського або російсько-білоруського контингенту на Польщу та Литву з метою захоплення Сувалкського коридору (сухопутний відрізок довжиною близько 100 км, який гіпотетично міг би поєднати територію Білорусії з Калінінградською областю РФ; нині там проходить кордон Польщі з Литвою). Все це у комплексі змушує Польщу переживати за свою безпеку. І розміщення там американської ядерної зброї могло б стати серйозним фактором стримування від російських авантюр. Тим більше, що імперські амбіції РФ нікуди не поділися", – пояснює експерт.

Щодо чергових ядерних погроз з боку Росії, то це, за словами Петра Олещука, вже традиційний для неї ядерний шантаж, який представники путінського режиму експлуатують упродовж усієї агресії проти України.

"Подібним чином РФ намагається стримувати союзників нашої країни від надання нам більш потужної допомоги. Якийсь час Кремль не використовував ядерну риторику, а після того, як Конгрес США ухвалив рішення про виділення пакету допомоги Україні на десятки млрд доларів – знову включив стару платівку", – констатує політолог.

Загалом треба зазначити, продовжує він, що російська агресія проти країни, яка відмовилася від ядерної зброї під гарантії інших ядерних держав (одна з яких врешті решт напала, а інші — не захистили так, як могли б), продемонструвала, що подібні "гарантії" нічого не варті. І це стало потужним ударом по ядерному стримуванню.

"Очевидно, що в найближчому майбутньому на нас чекає ядерна ескалація по всьому світу. Усі, хто має можливість створити або отримати ядерну зброю, намагатимуться це зробити", – прогнозує Петро Олещук.

Польща хоче отримати важливий статус у НАТО

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Питання про переміщення військових баз США до Польщі (з тієї ж Німеччини), а також розміщення на польській території ядерної зброї обговорювалося давно. Після того, як Росія, зокрема з території Білорусі, постійно погрожує європейським країнам, це питання актуалізувалося".

На думку експерта, Польща хоче набути відповідного статусу в НАТО. Адже наявність ядерної зброї одразу робить ту чи іншу країни в рази вагомішою.

"У Європі, окрім Франції та Великобританії, які мають власні ядерні арсенали, "ядерку" (американську) розміщено на території Німеччини, Бельгії, Італії, Нідерландів, а також у Туреччині, – зазначає Тарас Загородній. – І для Польщі стати частиною такого клубу стало б плюсом. А США продемонстрували б, що посилюють східноєвропейський фанг НАТО".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яким був план РФ: чому тема з переговорами провалилася.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини