Як боротися з “тіньовим флотом” РФ: дієві варіанти назвав економічний експерт

Ілля Несходовський. Скріншот: uatv.ua

Для того, щоб протидіяти “тіньовому флоту” Росії, потрібно залучити всі можливі законні чинники. Наприклад, посилити контроль ціни на нафту. А також використовувати екологічний фактор. Про це сьогодні, 23 квітня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів економічний експерт Ілля Несходовський.

Насамперед економічний експерт рекомендує посилити контроль за цінами на нафту.

“Варто зазначити, що ціна на нафту була встановлена понад рік тому на рівні 60 доларів за барель. Сьогодні, наприклад, РФ встановлює ціну на нафту в 60 доларів, а коштом інших компонентів, таких як страхування, перевезення та обслуговування — підіймає вартість до необхідної для продавців у РФ. Тому потрібно ретельно контролювати й аналізувати цінову політику”, — пояснив Несходовський.

Він також нагадав про ще один варіант протидії “тіньовому флоту” РФ, який запропонував прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

“Це — екологічний фактор. Для функціонування свого “тіньового флоту” РФ закуповувала кораблі по всьому світу, не звертаючи уваги на те, в якому стані ці кораблі перебували. Ці судна експлуатуються дуже давно, тому не витримують європейських екологічних вимог. Єврокомісія може обґрунтовано ввести обмеження для кораблів, які довго експлуатуються. Або для тих, які не обслуговуються в європейських компаніях. Це може суттєво обмежити можливість Росії незаконно продавати нафту на світовому ринку”, — додав експерт.

Він вважає, що для виявлення російських суден з нафтою також потрібно посилити відстеження їхніх переміщень.

“Крім офіційної інформації про трафік судна (коли вийшло з порту, коли повернулося), також необхідна інформація про те, де це судно завантажувалося, де зупинялося на дозавантаження тощо. Нині почастішали випадки, коли російські судна, заповнені на половину, в дорозі проводять дозавантаження нафтою держави, яка не під санкціями. А в документах зазначається, що вся нафта, яка є на судні, належить цій державі. Тому потрібно встановлювати більш жорсткі заходи щодо відстеження пересування суден”, — констатував експерт.

Він зазначив, якщо один із цих варіантів запрацює, “тіньовий флот” РФ не зможе працювати ефективно, як зараз.

Читайте також: Повені в Росії погіршили ситуацію з нафтопереробкою — аналіз економіста

Читайте також: Росіяни змушені ховати бойові кораблі серед допоміжного флоту, — спікер ВМС ЗСУ

Прямий ефір