У 2025-2026 навчальному році в Україні розпочнеться пілотування старшої школи, яке передбачає створення по одному академічному ліцею та два профільних заклади в кожній області.

Згідно з новими планами Міністерства освіти та науки, кількість предметів у 10-12 класах буде скорочена до 11-12, спрямовуючи українську освіту ближче до міжнародних стандартів.

Виконуючи пілотний проєкт, МОН прагне зменшити навантаження на учнів, викликане великою кількість предметів і навчальних годин, і припинити потребу в репетиторах. Діти 10-го класу матимуть можливість надолужити пропущене і збільшити гнучкість у виборі предметів.

Заступник міністра освіти і науки Дмитро Завгородній пояснив, що 11-річна освіта залишилася тільки у кількох країнах – росії, білорусі, Азербайджані та Україні. В інших країнах – діти навчаються 12 або 13 років. За його словами, ця реформа допоможе перейти до загальносвітових стандартів.

Під час пілотного періоду стане зрозумілим, які аспекти потребуватимуть поліпшення. Освітяни також планують підвищувати кваліфікацію директорів, методистів та вчителів, а також удосконалювати управління класами.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Програма старшої школи буде адаптована під інтереси та вибір учнів, щоб зробити її більш привабливою. Учні матимуть можливість вибирати серед математичних, природничих, інформатичних напрямків або іноземних мов. Такий підхід сприятиме більшій зацікавленості підлітків у навчанні та підготовці до майбутньої кар’єри або вищої освіти.

Популярне: