close-btn

Зʼявився екологічний браузер Ecosia: що він робить

В честь Дня Землі (22 квітня), некомерційна пошукова система Ecosia запустила «найзеленіший браузер на Землі»

Зʼявився екологічний браузер Ecosia: що він робить

Зʼявився екологічний браузер Ecosia: що він робить Фото: ecosia.org

Компанія прагне запропонувати користувачам більш екологічну альтернативу Google Chrome або Apple Safari.

Як і у випадку з пошуковою системою Ecosia, чим більше ви користуєтеся браузером, тим більше дерев ви допоможете посадити. Берлінська компанія заявляє, що з 2009 року вона вже висадила 200 мільйонів дерев.

Новий браузер працюватиме на відновлюваній енергії з власних сонячних електростанцій Ecosia. Компанія стверджує, що браузер фактично генеруватиме «зелену» енергію – 25 Вт-год на кожного користувача щодня, коли він переглядатиме сторінки в інтернеті. Цього достатньо для живлення лампочки протягом 3 годин. Може здатися, що це небагато, але якщо 20 мільйонів існуючих клієнтів пошукової системи Ecosia також почнуть користуватися браузером, то число значно збільшиться.

Браузер Ecosia був оптимізований для швидкості. Стверджується, що він завантажує сторінки втричі швидше, ніж більшість звичайних браузерів. Це стало можливим завдяки вбудованому блокувальнику реклами, який зменшує споживання даних користувача та енергії.

Майкл Меткалф, директор з продуктів Ecosia, розповів, що компанія хотіла створити браузер, який був би не тільки більш стійким, але й конкурентоспроможним.

«Ecosia знаходиться в режимі розробки, і ми впевнені, що наш продукт ще ніколи не був сильнішим, коли мова йде про користувацький досвід», – сказав Меткалф.

Станом на березень 2024 року Google Chrome і Safari займали 65% і 19% ринку браузерів відповідно. Microsoft Edge посідає третє місце з 5%, тоді як Firefox, який у 2011 році займав 30% ринку браузерів, зараз має лише 2,8%.

Цікаве по темі: ООН оголосила світовий червоний рівень небезпеки: причини

В умовах домінування Chrome і Safari змінити звички споживачів у перегляді веб-сторінок нелегко. Однак нещодавно прийнятий ЄС Закон про цифрові ринки, який набуде чинності в березні, може допомогти вирівняти ігрове поле.

«Ми вітаємо нещодавні кроки, – сказав генеральний директор і засновник Ecosia Крістіан Кролл. – Наш браузер – це ще один спосіб стати більш незалежними від великих технологій. Ми з нетерпінням чекаємо, як його сприймуть, оскільки ми продовжуємо розширювати наші кліматичні зобов’язання щодо відновлення лісів та зелених інвестицій».

Побудований на платформі Google з відкритим вихідним кодом Chromium, браузер буде знайомий усім, хто вже користується Chrome. Він включає в себе можливості налаштування браузера та функції безпеки, такі як управління паролями та SSL-шифрування.

Користувачі матимуть доступ до існуючих функцій Ecosia, таких як іконка зеленого листя, рейтинг кліматичних зобов’язань та нещодавно запущений чат зі штучним інтелектом на базі OpenAI. Чат-бот генерує «зеленіші відповіді», спрямовуючи користувачів до сталих рішень.

Браузер також містить функцію «спонсорських посилань», за допомогою якої користувачі можуть здійснювати покупки в інтернеті, підтримуючи кліматичні проєкти Ecosia без додаткових витрат. Це створить новий потік доходів для компанії, яка раніше заробляла всі свої гроші за рахунок реклами.

Ecosia стверджує, що весь свій прибуток спрямовує безпосередньо на проєкти з висадки дерев по всьому світу. А тепер, з новим браузером, і на виробництво чистої енергії.

У 2018 році Ecosia передала свої акції фонду Purpose Foundation, щоб гарантувати, що вони ніколи не будуть продані, і що ніхто, включаючи засновника, не зможе отримати прибуток або дивіденди від компанії.

Браузер Ecosia доступний для настільних комп’ютерів на Mac і Windows через сторінку завантаження, а для мобільних пристроїв – через магазини додатків для Android та iOS.

Нагадаємо, що кліматолог ООН заявив, що наближається кліматична катастрофа і у людства залишилось тільки 2 роки, щоб врятувати Землю.

Учені кажуть, що скорочення вдвічі шкідливих для клімату викидів парникових газів до 2030 року має вирішальне значення для того, щоб зупинити підвищення температури більш ніж на 1,5 градуса за Цельсієм, що призведе до ще більш екстремальних погодних умов і спеки.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Microsoft додасть нові ШІ-функції до свого браузера

У браузері Brave з’явилась підтримка біткоїн-адрес

Менш відомі браузери набирають популярності в ЄС: причини

За матеріалами: The Next Web.

google news