Головна Новини Світ Туреччина Країна НАТО вперше застосує російські ЗРК С-400
commentss НОВИНИ Всі новини

Країна НАТО вперше застосує російські ЗРК С-400

Свого часу поставки Анкарі цих ЗРК викликали скандал і призвели до виключення Туреччини із програми винищувача п'ятого покоління.

23 квітня 2024, 17:02
Поділіться публікацією:

Туреччина може розгорнути російські системи ППО С-400 "Тріумф" на кордоні з Іраком для запланованого літнього наступу проти Робочої партії Курдистану (РПК). Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Business Insider".

Країна НАТО вперше застосує російські ЗРК С-400

Російський ЗРК С-400. Фото з відкритих джерел

Наголошується, якщо Анкара піде на такий крок, це стане першим розгортанням поставленої Туреччини зенітної ракетної системи С-400.

Передбачається, що С-400 захищатиме турецькі сили від дронів, ймовірно, придбаних РПК. Проте система ефективна і проти інших загроз, зокрема, крилатих та балістичних ракет.

Варто нагадати, про угоду на постачання російських ЗРК С-400 турецьке МЗС заявило у 2017 році. Тоді ж оголосили про підписання контракту на ці системи. Його ціна становила 2,5 млрд дол.

Контракт викликав різку критику з боку американської адміністрації: у Білому домі заявили, що участь Туреччини у програмі винищувача п'ятого покоління F-35 тепер "неможлива". Пізніше Анкару офіційно виключили із неї.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна розглядала можливість підписання угоди щодо безпеки судноплавства у Чорному морі. Такі переговори нібито велися між Києвом, Москвою та Анкарою протягом двох місяців. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Reuters".

У матеріалі вказується, що сторони досягли згоди щодо тексту, який мала оголосити Туреччина, але Україна "раптово відмовилася", розповіли агентству "Reuters" четверо неназваних осіб, знайомих із ситуацією. Також вони зазначили, що минулого місяця було "майже досягнуто російсько-української угоди" про судноплавство в Чорному морі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини