Путінська Росія все більше нагадує Радянський Союз — пояснення експерта

Дмитро Дубровський. Фото: ruski.radio.cz

Репресивна поліцейська держава, яка жорстко контролює інформацію, мистецтво, підприємництво та інші людські починання — все це сучасна Росія за правління Путіна. Старожили підтвердять, що все це дуже нагадує Радянський Союз початку 1970-1980 років. Про це сьогодні, 23 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів співробітник факультету соціальних наук Карлового університету в Празі (Чехія) Дмитро Дубровський.

За його словами, бажання господаря Кремля перетворити сучасну Росію на Радянський Союз пов’язане, найімовірніше, з його ностальгією за “золотими роками радянської імперії”. При цьому Росія нового зразка будується виключно старими радянськими методами.

“Нещодавно мені трапився рекламний ролик, що закликає росіян йти на війну проти України. Це був якийсь уривок із гучного пропагандистського фільму “Слово пацана”. Суть сюжету: молодий хлопець приходить на виробництво, а йому старший майстер допомагає, в результаті хлопець досягає успіхів у робототехніці. Здавалося б, нічого незвичайного. Але все це вже було. На початку 1970 років. Саме в Радянському Союзі тих часів популяризувалися робітничі професії, оспівувалася праця людини та її трудовий подвиг. Складається враження, що Путіна винесло в брежнєвський час і він ставить завдання своїм підлеглим відтворювати в країні все те, що в нього колись миготіло перед очима”, — зазначив експерт.

Як зауважив Дубровський, у сучасній Росії відроджують радянські традиції та символи: піонерію, нав’язливу рекламу технікумів і ПТУ (професійно-технічних училищ) тощо. І що цікаво, росіяни цього навіть не помічають. Вони звикли жити з думкою, що Росії потрібен Радянський Союз.

Він також акцентував на тому, що більшість росіян також не бачать, що часто офіційні заяви російської влади не збігаються з реальністю.

“Візьмемо гучні заяви, що треба захищати дітей, материнство тощо. І водночас ми бачимо реальні факти — Державна рада Татарстану підготувала законопроєкт, який дозволяє дітям працювати на шкідливих і небезпечних виробництвах. Тому заяви про захист дітей порожні й фальшиві. Путіну немає діла до дітей. Зараз для нього найголовніше — забезпечити потік снарядів на фронт”, — констатував Дубровський.

Він також зазначив, що залучення дітей для роботи на шкідливих виробництвах у РФ дуже нагадує нацистську Німеччину: в 1944-1945 роках їх змушували працювати на підприємствах ВПК (військово-промислового комплексу) і навіть воювати на фронті.

“Нині в Росії є кого відправляти на війну. Військові, добровольці та контрактники, яким пропонують пристойні гроші за їхні життя, мобілізовані. Тому зараз питання про відправлення дітей на війну не стоїть. Водночас від Росії та її влади можна очікувати чого завгодно. Тому впевнено заявляти, що таке ніколи не трапиться я не можу”, — резюмував експерт.

Читайте також: Чому росіянам не дозволяють самостійно боротися з повінню і загрожують штрафами, пояснила Курносова

Нагадаємо, раніше політична аналітикиня і головна редакторка порталу After Empire Ольга Курносова заявляла, що російській владі плювати на своїх громадян.

Читайте також: Держава ще раз зміцнила свої позиції в боротьбі з російським суспільством, — Полозов про наслідки теракту в “Крокусі”

Прямий ефір