Як війна вплинула на архітектуру Дніпра та які перспективи має місто

Через велику кількість обстрілів, багата архітектурна спадщина Дніпра опинилася під загрозою знищення. Архітектори підлаштовуються під нові умови часу, і готуються до післявоєнного відновлення.

Про це Відкритому розповіли кандидат архітектури, завідуючий кафедрою основ архітектури Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Іван Ревський, архітектор Олексій Образцов, архітектор, віце-президент Національної спілки архітекторів України Ольга Подушкіна. 

Як війна вплинула на архітектуру Дніпра та які перспективи має місто - рис. 1

Внаслідок російських обстрілів на Дніпропетровщині пошкоджено близько півсотні пам’яток культурної спадщини. Серед них є й ті, що мають національне значення.

“Буквально кілька днів тому було пряме влучання в один з об’єктів культурної спадщини Дніпра, пошкоджені пам’ятки на привокзальній площі, які є просто унікальними. Дійсно, якщо порівнювати руйнації з Харківщиною, то наше місто ще не так сильно потерпає, але треба докладати максимальних, спільних зусиль задля збереження усіх пам’яток. Адже ми боремось за ідентичність, за збереження своєї культурної спадщини. Кожна людина, і в тому числі архітектори переживають невимовний біль, коли бачать як руйнується, що будувалось та створювалось роками, десятиліттями”, – говорить Іван Ревський.

Як війна вплинула на архітектуру Дніпра та які перспективи має місто - рис. 2

Іван Ревський

Наразі у Дніпрі дуже велика кількість архітектурних проєктів, які були розпочаті ще до війни, і їх намагаються завершувати в умовах частих обстрілів та небезпеки.

“Вже зараз ми маємо розробляти варіанти реконструкції наших пам’яток архітектури, історичних будівель, нашої культурної спадщини. Кожен повинен долучатись до плану відновлення. Треба щоб був вплив ЮНЕСКО, яке б захистило ці пам’ятки. Те ж саме стосується і так званих “хрущовок”. В Україні активно декомунізували все радянське, крім будівель. Але, як показує досвід пострадянських країн, їх можна дуже вдало реконструювати і створити цікаві квартали. Звісно, у таких масштабах, як є, їх сьогодні лишати не варто. Але треба враховувати думку громадськості, їх бачення, і приймати спільні рішення”, – зазначає Ольга Подушкіна.

Як війна вплинула на архітектуру Дніпра та які перспективи має місто - рис. 3

Ольга Подушкіна

Враховуючи євроінтеграцію України, безпека та інклюзивність в архітектурі вже стали обов’язковими.

“Я нещодавно був у команді журі великого міжнародного конкурсу щодо відновлення міста Ірпінь. І там подавались проєкти з усього світу щодо його концепції майбутнього. В усіх випадках центровим об’єктом була людина, її можливості самореалізації, безпеки та захищеності. І що цікаво, то Японія, на можливо підсвідомому рівні відчули наше коріння, і запропонували Ірпінь забудувати приватними будинками у козацькому стилі”, – розповідає Олексій Образцов.

Як війна вплинула на архітектуру Дніпра та які перспективи має місто - рис. 4

Олексій Образцов

Дніпро – єдине місто в Україні, в якому об’єкти модернізму є офіційною культурною спадщиною, і він має унікальні пам’ятки. Наприклад, Нґнеоціненним скарбом архітектури є Дніпропетровська обласна клінічна лікарнія ім. Мечникова.

Більше дивіться у відео:

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , ,