Продовження війни та мобілізація – основні ризики для економіки

У Мінекономіки дали експертний прогноз.
Продовження війни та мобілізація – основні ризики для економіки
Edgar Serrano / unsplash.com

Згідно з прогнозом провідних фахівців у галузі макроаналізу та прогнозування, у 2024-2027 роках найбільшими ризиками для економіки України є продовження російської агресії та масштабна мобілізація в Україні.

Про це повідомляє Мінекономіки у своєму дослідженні «Україна: сценарії відновлювального зростання. Консенсус-прогноз» (Квітень 2024).

Читайте також:

У міністерстві зазначають, що на першому місці з максимальною оцінкою (15) на 2024 рік і надалі посідає ризик «Продовження війни на території України». На 2025-2026 роки оцінки ризику з року в рік дещо зменшуються до 13 і 9 відповідно, але якщо порівняти з попередніми опитуваннями, оцінки для цього ризику погіршилися (збільшилися), що є свідченням того, що більшість експертів схиляються до думки, що війна продовжиться протягом найближчих років. І лише на 2027 рік оцінка ризику/ймовірності дещо нижча за середню – 6.

Також до ТОП-5 ризиків та ймовірностей увійшли:

  • Ризик: "Масштабна хвиля мобілізації". Цей ризик оцінювався вперше і отримав високі оцінки на вказаний прогнозний період – 12 (2024 р.) та 10 (2025 р.)
  • Ризик: «Неможливість з різних причин повноцінного використання в економіці значної частини тимчасової окупації, що зазнала території, та руйнівних наслідків проведення активних бойових дій, зокрема через необхідність масового її розмінування» – 13 (2024 р.), 12 (2025), 9 ( 2026) та 8 (2027)
  • Імовірність: «Деблокування морських портів України та їхнє вільне використання» має оцінку ймовірності 8 у 2024 році з помірною ймовірністю реалізації, але значним впливом на економіку. Надалі впевненість експертів щодо ймовірності цього зростає – оцінки за роками поступово прискорюються (2027 року досягли 11).
  • Імовірність: «Підписання мирної угоди» має помірну ймовірність у 2024-2025 рр., яка підвищується до середньої у 2026-2027 роках зі стабільно помірною оцінкою впливу на економіку України протягом усіх 4-х років (оцінки 5, 8, 9, 9, відповідно).

Читайте також:

інфографіка

* - Консенсус-прогноз – це усереднені значення основних прогнозних показників економічного та соціального розвитку України, які розраховані як медіана на основі експертних оцінок учасників. На основі наданих матеріалів було розраховано інтегральну оцінку ризиків, як похідне оцінок ймовірності реалізації явища та впливу явища на економіку України, зважений на кількість респондентів. При цьому максимальна консенсус-оцінка як зовнішніх, так і внутрішніх ризиків має інтегральне значення 16.

Раніше ми писали про те, що за прогнозами МВФ у 2029 році курс гривні до долара становитиме 54,1.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK