close-btn

Опендатабот запустив проєкт перевірки новобудов

Опендатабот запустив новий проєкт, який допоможе перевіряти новобудови на правопорушення

Опендатабот запустив проєкт перевірки новобудов

Опендатабот запустив проєкт перевірки новобудов Фото: unsplash.com, freepik.com

Про це написало Міністерство цифрової трансформації.

Більше половини українських новобудов знаходяться на ділянці землі, що знаходиться під судовими процесами. Для того, щоб українці могли самостійно перевірити будівлі на законність та уникнути проблем під час купівлі житла, команда Опендатабот запустила новий безоплатний проєкт «Опендатабот. Корупційні ризики новобудов».

Для актуалізації інформації, використовуються дані з:

  1. Реєстру будівельної діяльності.
  2. Єдиного державного реєстру судових рішень.
  3. Державного земельного кадастру.
  4. Єдиного державного реєстру.
  5. Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Цікаве по темі: Які помилки робив бізнес у фінзвітностях за 2023 рік — Опендатабот

Користуватися новим інструментом можуть покупці житла, для того, щоб ухвалювати обгрунтовані рішення купівлі житла та контролювати надійність забудовника. А також журналісти та громадські активісти, щоб стежити за належним містобудуванням і вчасно виявляти правопорушення.

Нагадаємо, що Опендатабот склав рейтинг найбільших роботодавців України за 2024 рік. У список увійшли компанії, що мають найбільшу кількість працівників за даними фінансової звітності від Держстату.

Найбільшим роботодавцем країни стала компанія Укрзалізниця, у якій працює 187 620 співробітників. На другому місці з 44 тисячами співробітників знаходиться АТБ-МАРКЕТ. Третє місце займає Укрпошта, де чисельність персоналу становить 34,7 тисячі людей.

Крім того, Опендатабот розповів, скільки землі продав український бізнес після відкриття ринку. За майже три місяці після відкриття земельного ринку для бізнесу, українські компанії продали щонайменше 1283 гектари землі, згідно з даними Державного земельного кадастру (ДЗК).

За цей період 12 компаній продали достатньо землі, щоб їхні володіння скоротились до менше ніж 100 га, внаслідок чого вони були виключені з системи земельного моніторингу. Зараз ДЗК продовжує моніторинг 271 української компанії, які володіють понад 100 га землі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

У яких регіонах України найбільше корупціонерів – Опендатабот

Скільки заробили лідери грального бізнесу в Україні за рік — Опендатабот

Курйози та помилки в деклараціях чиновників — Опендатабот

google news