RU
 

Рада ухвалила закон про бавовник, який потрібен для виробництва пороху

Текст: ,  23 квітня 2024, 18:52
0
17657
Рада ухвалила закон про бавовник, який потрібен для виробництва пороху
Фото: Getty Images
Рада ухвалила закон про бавовник

Бавовник має особливу цінність в умовах війни, адже бавовняна целюлоза використовується для виробництва пороху.


Верховна Рада на засіданні в вівторок, 23 квітня, ухвалила в цілому законопроєкт про спрощення обігу насіння бавовнику, який потрібен для виробництва пороху. Про це повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram.

Документ передбачає, що на період воєнного стану державна реєстрація та імпорт сортів бавовнику, зокрема генетично модифікованих, відбувається за спрощеною процедурою. Раніше реєстрація немодифікованого бавовнику займала два-три роки, а реєстрація ГМО-бавовнику взагалі заборонена.
 
Станом на 2024 рік у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, містяться відомості лише щодо трьох сортів бавовнику. 

У Мінагрополітики заявили, що в України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки та забезпечення внутрішніх потреб. Для цього пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.

Бавовник має особливу цінність в умовах війни, адже бавовняна целюлоза використовується для виробництва пороху. Її потреба для України оцінюється у 10 000 тонн. Для цього необхідно засіяти 30 000 га (або вдвічі менше, якщо бавовну вирощувати на зрошуваних землях).

Нагадаємо, попри санкції, з початку повномасштабної війни Росія на порядок наростила імпорт нітроцелюлози - основного компонента бойових порохів та вибухівки. Головні постачальники стали компанії з Туреччини та Китаю.

Українець намагався вивезти до Росії 22 кілограми пороху

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Війна Росії з Україною
Зеленський оцінив перспективи обміну всіх на всіх
Посол США пояснила заборону бити по території Росії
Саміт миру: Зеленський назвав три головні питання
МО повернули понад пів мільярда за недійсними договорами на пальне
ЗМІ дізналися, коли Німеччина передасть Україні Patriot
СПЕЦТЕМА: Війна Росії з Україною
ТЕГИ: Рада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі