close-btn

Ставки за депозитами для населення знизяться — НБУ

Протягом найближчих місяців банки очікують зниження ставок за депозитами як для бізнесу, так і для звичайних громадян

Ставки за депозитами для населення знизяться — НБУ

Фото згенеровано за допомогою chat.openai.com

Про це свідчить Опитування про банківське фондування у II кварталі 2024 року, проведене Національним банком України, йдеться в матеріалах регулятора.

Зазначається, що у I кварталі банки вперше з 2021 року вказали на зменшення обсягу залучень від населення. Ціна депозитів населення несуттєво збільшилася, переважно в окремих великих банків.

Падіння обсягу депозитів від домогосподарств банки пояснювали зниженням пропозиції. Рівень відсоткових ставок, на думку банків, не впливав на зміну обсягу депозитів клієнтів. За прогнозами респондентів, у квітні-червні 2024 року обсяги залучення збільшаться як від населення, так і від бізнесу.

Читайте також: Британські банки почали тестувати токенізовані депозити

Поточне Опитування про банківське фондування проводилося з 18 березня до 8 квітня 2024 року серед менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами.

Відповіді надали 26 фінансових установ, їхня частка в загальному обсязі активів банківської системи становить 96%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку.

Нагадаємо, у березні 2024 року, українські банки знизили процентні ставки по кредитах для громадян. Аналогічно, зменшилися і ставки по депозитах.

Середня відсоткова ставка по новим кредитам в національній валюті для громадян склала 34,5% на рік, знизившись на 0,1 відсоткових пунктів (в.п.).

Також ми писали, що за березень загальний обсяг депозитного портфеля в Україні виріс на 1,3%, сягнувши 1079,4 млрд грн. У березні українці поклали на депозити 13,7 млрд грн. Обсяг гривневих депозитів збільшився на 3,7 млрд грн, досягнувши 709,2 млрд грн, що становить приріст у 0,5%.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Банки по-новому оцінюватимуть кредитні ризики — НБУ

Міністерство фінансів США та НБУ підписали меморандум про співпрацю

У BankID зʼявляться нові функції – НБУ

За матеріалами РБК-Україна

google news