close-btn

Вчені з'ясували причину настання льодовикового періоду на Землі

Дослідження стародавнього льоду може стати ключем до розуміння кліматичних умов на планеті до початку льодовикових періодів

Вчені з'ясували причину настання льодовикового періоду на Землі

Фото: pixabay.com

Стародавній лід Антарктики віком до 6 000 000 років відкриває незвідані перспективи для дослідження змін клімату. Це відкриття у два рази перевищує вік найстаріших зразків льоду, які було знайдено на Землі.

У зразках льоду, що походять з епохи пліоцену, коли Земля була теплішою на кілька градусів, ніж сьогодні, і рівні вуглекислого газу могли бути порівнянні з сучасними, виявлено бульбашки повітря. Попередній аналіз вказує на зниження рівня CO2 в кінці пліоцену, що збіглось з настанням льодовикових періодів і радикальними змінами клімату.

Читайте також: На Землю насувається сезон сильних ураганів: де чекати

Геохімік з Орегонського державного університету та керівник Центру досліджень давнього льоду США Ед Брук представив свої результати на Генеральній асамблеї Європейського геофізичного союзу, підкресливши, що навіть незначне зниження вмісту CO2 може спричинити значні кліматичні зміни.

Традиційні бурові роботи в Антарктиці зосереджені на глибоких шарах льоду, які утворюються рік за роком і зберігають повітря в чітко визначених шарах. Найстаріший з таких зразків датується 800 000 років тому. Однак, дослідження блакитного льоду, який формується з глибоких шарів, що підіймаються на поверхню, може розкрити ще давніші дані.

Сара Шеклтон, палеокліматолог з Океанографічного інституту Вудс-Хоул, застосувала метод аналізу ізотопів аргону для датування бульбашок повітря. Цей метод, хоч і вимагає значної кількості льоду для аналізу, дозволив оцінити вік льоду в 6 мільйонів років.

Вас може зацікавити: Скільки часу потрібно сонячному світлу, щоб досягти Землі

Наукова команда COLDEX збирається повернутися до Антарктики наступного літа, щоб продовжити збір більших зразків для детальнішого вивчення. Протягом минулого сезону дослідники вже успішно дістали крижані керни віком приблизно три мільйони років, які мають розмір обідньої тарілки. Ці великі зразки надали цінні дані, включаючи давні бульбашки повітря, що датуються кінцем пліоцену, часом коли починалися глобальні льодовикові періоди.

Ці дослідження мають важливе значення для сучасного світу, адже вони нагадують про те, що зміни рівня вуглекислого газу в атмосфері можуть мати далекосяжні наслідки для клімату Землі. Розуміння кліматичних умов і змін у минулому допомагає науковцям краще передбачати майбутні зміни та вплив людської діяльності на глобальне потепління.

Нагадаємо, учені знайшли ще одну теорію того, як розпочиналися льодовикові періоди на нашій планеті. Згідно з однією з теорій, льодовиковий період міг початися через масове зменшення парникових газів в атмосфері. Проте вчені все ж хотіли дослідити інші можливості. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

На Місяці побудують залізницю: що перевозитиме

Скільки років Всесвіту – теорії вчених

Вчені зʼясували вагу Землі

За матеріалами Science

google news