Сенат США розглядає законопроєкт про військову допомогу Україні

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

Сенат Сполучених Штатів Америки сьогодні, 23 квітня, зібрався на засідання, щоб розглянути питання про виділення коштів на допомогу Україні, повідомляє FREEДОМ.

Уже відомо, що голова фракції Республіканської партії в Сенаті Мітч Макконнелл перед розглядом пакету додаткового фінансування закликав колег підтримати його для збереження провідної ролі США у світі.

Палата представників Конгресу вже погодила військову підтримку на 61 млрд доларів 20 квітня. Пакетом передбачається, що 50 млрд доларів підуть на оборонні видатки, майже 8 млрд доларів — на бюджетну сферу, 1,5 млрд — економічна допомога і ще 400 млн виділено на захист кордонів і гуманітарне розмінування України.

Тепер за документ має проголосувати Сенат, після чого законопроєкт підпише президент США Джо Байден. Він уже пообіцяв зробити це негайно.

Посол України в США Оксана Маркарова розповіла, як розглядатиметься законопроєкт про допомогу Україні. Спочатку сенатори мають проголосувати щодо двох питань, які стосуються законопроєкту про нацбезпеку. А далі, якщо голосування буде позитивним, у сенаторів буде максимум 30 годин для обговорення законопроєкту про допомогу. Уже після цього розпочнеться остаточне голосування. Тобто те, як скоро перейдуть до головного для України моменту, залежатиме від того, скільки сенаторів захочуть виступити та від тривалості їхніх виступів.

Посол нагадала, що в лютому під час попереднього голосування в Сенаті за допомогу Україні виступи сенаторів тривали всю ніч.

Читайте також: Сенат США ухвалить і Джо Байден підпише законопроєкт про допомогу Україні — позитивні сигнали назвав експерт

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників Конгресу США проголосувала за законопроєкт про фінансування допомоги Україні. Розгляд цього питання блокували представники Республіканської партії, починаючи з жовтня 2023 року.

Прямий ефір