14-й пакет санкцій ЄС обмежить діяльність тіньового флоту Росії — подробиці (ВІДЕО)

"Рудольф Самойлович", що пливе під прапором Багамських островів. Фото: gettyimages.com

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Європейський Союз невпинно запроваджує санкції проти Росії, прагнучи зупинити військову агресію. Наступний, вже 14-й пакет обмежень, має включати кроки проти тіньового флоту танкерів, який обманним шляхом перевозить російську нафту, інформує FREEДОМ.

Обмеження щодо російського скрапленого природного газу та нафтового тіньового флоту може увійти до 14-го пакету санкцій проти Росії. Про це 22 квітня перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрем.

“Ухвалення 14-го пакету санкцій — одна з найважливіших речей. Ми подбаємо про те, щоб включити в нього заборону на імпорт скрапленого природного газу, а також заходи щодо обмеження російського тіньового флоту”, — із заяви Білльстрема.

Раніше віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс підтвердив, що ЄС почав роботу над наступним, 14-м пакетом санкцій щодо Росії.

За даними ЗМІ, крім тіньового флоту, який транспортує російську нафту попри санкції, новий пакет міститиме заходи щодо осіб та організацій, які допомагають обходити вже наявні санкції ЄС. Будуть заморожені активи нових фізичних осіб та організацій.

“Ми продовжимо чинити тиск на Росію і тих, хто підтримує її на полі бою, де б вони не перебували. Ми продовжимо переслідувати друзів Путіна. І ми продовжимо переслідувати тих, хто допомагає Росії обходити санкції або поповнювати її військовий арсенал”, — наголосив Домбровскіс.

На початку квітня шведські журналісти з’ясували, що тіньові судна, які транспортують підсанкційну російську нафту, регулярно заправляються з танкера, що стоїть на якорі біля шведського острова Готланд і належить латвійській компанії.

Журналісти проаналізували 56 операцій дозаправки з танкера Zircone, які відбулися в лютому і березні 2024 року.

“Більшість усіх операцій із заправки — 52 — припадає на судна, що прямують до Росії або з Росії. У більшості операцій із заправки беруть участь судна, що належать так званому тіньовому флоту Росії, — старі судна, які часто не мають страховки”, — з повідомлення телеканалу SVT.

Рада Європейського Союзу 12 квітня ухвалила закон, який вводить кримінальну відповідальність за обхід санкцій щодо Росії. Автори ініціативи — країни Балтії, Польща, Чехія, Румунія, Фінляндія та Швеція.

Позбавлятимуть ліцензій цілі компанії, керівники яких причетні до обходу санкцій. Також за порушення цього закону конфісковуватимуть кошти та позбавлятимуть майна.

“Тільки після того, як буде запроваджено фінансову або кримінальну відповідальність, тоді санкції працюватимуть. Уявіть собі, якась міжнародна компанія, яка порушує санкції, якщо вона заплатить багатомільярдні штрафи, тоді вона відчує на власній кишені, що вчинила злочин і зробила неправильно. Лише в такий спосіб, коли злочин і покарання йдуть пліч-о-пліч, це буде працювати”, — акцентував експерт із міжнародних відносин Ігор Гарбарук.

Директива набуде чинності на 20-й день після публікації в офіційному журналі Євросоюзу.

У держав-членів буде рік на включення її положень у своє національне законодавство. Це означає, що в усіх країнах ЄС вважатимуться кримінальними злочинами такі дії, як допомога в обході заборони на в’їзд, торгівля товарами, що перебувають під санкціями, або здійснення забороненої фінансової діяльності.

Крім того, кримінально караними стануть заохочення, пособництво і схиляння до порушення санкцій.

Читайте також: Спеціальний трибунал для Путіна та його спільників: можливість притягнення до відповідальності за агресивну війну обговорили експерти

Прямий ефір