США направлять військову допомогу Тайваню: як на це відреагує Китай (ВІДЕО)

Тайвань на мапі. Фото: gettyimages.com

Міністерство оборони Тайваню обговорить зі Сполученими Штатами нове фінансування для Тайбея після того, як Вашингтон схвалив пакет допомоги на суму 95 млрд доларів в основному для підтримки України та Ізраїлю. З них, як пише The New York Times, вісім млрд доларів виділяється на військове фінансування Тайваню. Як заявив прем’єр-міністр Чень Цзянь-Жень, Тайбей співпрацюватиме з Вашингтоном, щоб “зберегти мир і свободу” в регіоні, інформує FREEДОМ.

20 квітня Палата представників американського Конгресу проголосувала за пакет допомоги на загальну суму в 95 млрд доларів США, насамперед, Україні, але також Ізраїлю і Тайваню. Зокрема, понад вісім млрд доларів підуть в Індо-Тихоокеанський регіон. Приблизно половину цієї суми США спрямує Тайваню на військову допомогу.

Як пише The New York Times, законопроєкт Палати представників дасть змогу Пентагону швидко надати Тайваню більше озброєння, зокрема кошти підуть на закупівлю передової американської зброї.

“Ми координуватимемо відповідні бюджетні витрати зі Сполученими Штатами через наявні механізми обміну і докладатимемо всіх зусиль для зміцнення боєготовності з метою забезпечення національної безпеки, миру і стабільності в Тайванській протоці”, із заяви Міністерства оборони Тайваню.

Китай висловив невдоволення діями Сполучених Штатів, посилаючись на те, що вважає Тайвань частиною Китаю. Також Пекін продовжив військовий тиск на острів.

Так, вранці 21 квітня 14 китайських військових літаків перетнули серединну лінію Тайванської протоки. Раніше вона слугувала неофіційним бар’єром між Китаєм і Тайванем. Але тепер китайські літаки регулярно її перетинають.

Законодавець від правлячої Демократичної прогресивної партії Тайваню Ван Тін Юй заявив, що Збройні сили країни були в змозі відповісти літаками і відстеженням за допомогою ракетних систем наземного базування.

Водночас у Пекіні заявили, що не визнають існування цієї лінії.

“Китайська сторона рішуче виступає проти будь-яких форм офіційних обмінів і військових контактів між Сполученими Штатами і Тайванем. Наша позиція однозначна. Тайвань невіддільна частина території Китаю”, із заяви офіційного представника Міністерства оборони Китаю У Цяня.

10 квітня голова Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін провів переговори в Пекіні з колишнім президентом Тайваню Ма Інцзю. Про це пише Reuters.

Переговори були першими з часу їхньої зустрічі в Сінгапурі дев’ять років тому, коли Ма ще був президентом Тайваню. Зокрема, лідер КНР Сі Цзіньпін наголосив, що люди по обидва боки Тайванської протоки китайці. Зі свого боку Ма Інцзю застеріг Китай від війни з Тайванем.

Примітно, що їхня зустріч відбулася за кілька тижнів до інавгурації новообраного президента Тайваню Лая Цінде.

“Це також буде корисною точкою відліку, на яку Пекін посилатиметься всередині країни, щоб сказати китайській аудиторії: “Гей, на Тайвані все ще є люди, яким ми подобаємося, тому в Пекіна все ще є причини бути терплячим із Тайванем. Можливо, це хороша причина для того, щоб поки що відкласти варіант військового конфлікту на другий план”, наголосив політолог, співробітник Глобального китайського центру Атлантичної ради Вен-Ті Сунг.

З 24 по 26 квітня держсекретар США Ентоні Блінкен відвідає Китай на запрошення міністра закордонних справ КНР Ван І. CNN, з посиланням на високопоставлених американських чиновників, повідомляє, що там він зустрінеться з китайськими чиновниками і обговорить загострення ситуації навколо Тайваню і в Південно-Китайському морі.

Як пише Financial Times, держсекретар США Ентоні Блінкен також попередить Пекін про жорсткі санкції, якщо КНР не відмовиться від поставок Росії військових технологій.

Читайте також: Палата представників США схвалила допомогу Україні: емоції конгресменів, розподіл коштів та оцінки експертів

Прямий ефір