RU
 

Посіяти паніку. Навіщо РФ знищує ХарківСюжет

Текст: ,  23 квітня 2024, 23:57
0
3538
Посіяти паніку. Навіщо РФ знищує Харків
Фото: Getty Images
Разрушенная телевышка в Харькове

Рупори кремлівської пропаганди проводять скоординовану інформаційну операцію, щоб розпалити непропорційну паніку серед українців.

 
Харків продовжує щодня страждати від російських ударів. На думку військових аналітиків, мета росіян переконати українців тікати з міста та додатково зробити мільйони людей внутрішніми переселенцями.
 
Інформаційні кампанії
 
Після удару ракетою Х-59, який зруйнував Харківську телевежу, експерти Інституту вивчення війни (ISW) зазначили, що російська державна пропаганда та "військори" намагалися виправдати цю атаку, стверджуючи, що українські сили нібито встановили на вежі обладнання для зв'язку та координації протиповітряної оборони.
 
В ISW також нагадують про удар РФ по телевежі в Києві 1 березня 2022 року — атаку незабаром після початку російського вторгнення, яка врізалася на згадку багатьом українцям. Тому фахівці припускають, що тепер ударом по телевежі у Харкові Кремль може прагнути нагадати про перші тижні вторгнення, щоб створити паніку серед українців під час нового складного етапу війни.
 
Аналітики ISW наголошують, що рупори кремлівської пропаганди хапаються за занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії та її гіпотетичних планів щодо Харкова, щоб проводити скоординовану інформаційну операцію з метою розпалити непропорційну паніку серед українців.
 
ISW оцінює, що дуже низька ймовірність російського успіху в наземному наступі на Харків, якщо Україна швидко отримає додаткову військову допомогу США. Український центр протидії дезінформації ще в лютому 2024 року попереджав, що російські Telegram-канали поширюють заяви про нібито втечу українських чиновників із Харкова, а російські джерела на початку квітня почали стверджували, що з Харкова нібито відбувається "масовий відтік" мирного населення. Також російська пропаганда намагається стверджувати, що українські чиновники нібито заважають цивільному населенню залишати Харків. А російський пропагандист Володимир Соловйов 28 березня заявив, що війська РФ мають знищити Харків "квартал за кварталом" та озвучив ідею запропонувати цивільному населенню міста залишити його протягом 48 годин.
EPA
 
Не вистачить сил
 
ISW продовжує оцінювати, що росіянам не вистачає сил, необхідних для захоплення Харкова — поки що його українські захисники забезпечені належним чином (а вони мають бути забезпечені саме так, оскільки невдовзі США мають відновити військову допомогу ЗСУ, сподіваються фахівці Інституту).
 
Експерти Інституту вивчення війни також наголошують, що росіяни посилюють удари по Харкову та інформаційні операції проти його населення, щоб скористатися поточним дефіцитом української протиповітряної оборони та періодом підвищеної напруженості в Україні протягом, ймовірно, щодо короткого періоду перед очікуваним прибуттям військової допомоги США до прифронтових районів. 
 
Зокрема, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 19 квітня заявив про зацікавленість Росії в операції із захоплення Харкова, стверджуючи, що місто відіграє важливу роль в ідеї російського диктатора Володимира Путіна щодо створення в Україні демілітаризованої санітарної зони нібито для захисту російських прикордонних населених пунктів від українських ударів. У російському уявленні така «санітарна зона», очевидно, мала б являти собою низку умов від захоплення Харкова та прилеглих до нього районів до створення непридатної для життя зони, зруйнованої «нічийної землі», яку не контролює жодна із сторін.
 
Потрібно ППО
 
В ISW припускають, що російське військове командування може спробувати зруйнувати Харків шляхом авіа-, ракетних та дронових ударів та спровокувати масштабне внутрішнє переселення громадянських українців, якщо російські військові вирішать, що вони не можуть досягти успіху у захопленні міста внаслідок наземних операцій. Продовження своєчасної військової допомоги США та Заходу, зокрема забезпечення України системами протиповітряної оборони та ракетами, матиме вирішальне значення для захисту Україною Харкова, резюмують у ISW.
 
 
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: ХарьковХарьковская областьВСУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі