Комп'ютерна техніка

Apple M4 Mac Studio: що відомо на даний момент

0

Apple планує оновити всю лінійку Mac оновленими чіпами M4, починаючи з кінця 2024 року і продовжуючи до 2025 року, і це включатиме новий чіп M4 для настільного комп’ютера Apple середнього рівня, Mac Studio.

Чутки про чіп M4

Apple розробляє лінійку чіпів M4, включаючи стандартні M4, M4 Pro і M4 Max, а також версію вищого класу під кодовою назвою «Hidra». Цей чіп вищого класу може бути версією «Ultra», яка еквівалентна M2 Ultra, або навіть може бути чимось ще потужнішим.

У лінійці ‌M2‌ ‌M2‌ Ultra — це чіп, який насправді є двома з’єднаними разом чіпами ‌M2‌ Max. На цей час немає M3 Ultra, але архітектура чіпа M3 Max призвела до припущень, що майбутні чіпи Ultra можуть бути окремими чіпами, а не складатися з двох матриць Max.

У M3 Max, схоже, відсутній з’єднувач UltraFusion, який дозволив чіпам ‌M2‌ Max функціонувати як Ultra. Оскільки цього немає, цілком ймовірно, що чіп Ultra матиме спеціальну розробку з налаштуваннями для важких робочих навантажень. Apple може налаштувати кількість ядер продуктивності та ефективності, щоб зосередитися на потужності, і додати більше ядер GPU.

Сучасні машини ‌Mac Studio‌ використовують чіпи ‌M2‌ Max і ‌M2‌ Ultra, тому ми можемо очікувати, що моделі M4 будуть оснащені чіпами M4 Max і M4 Ultra (або їх еквівалентом). Окрім Mac Pro, ‌Mac Studio‌ є єдиною машиною Apple, яка використовує мікросхеми «Ultra».

‌Mac Studio‌ розроблено для користувачів Mac, які мають системні інтенсивні робочі процеси, які потребують розширених обчислювальних і графічних можливостей. Наразі між ‌Mac Studio‌ та ‌Mac Pro‌ немає великої різниці, тому Apple, можливо, планує випустити більш потужний варіант M4 Ultra для ‌Mac Pro‌.

Найближчими місяцями Apple буде використовувати штучний інтелект у своїй лінійці продуктів, тому очікується, що M4 буде зосереджений на підвищенні ШІ та продуктивності машинного навчання. Чутки припускають, що буде оновлений Neural Engine з більшою кількістю ядер для виконання завдань ШІ.

Оновлення пам’яті

Наступні ‌Mac Studio‌ та ‌Mac Pro‌ можуть підтримувати до 500 ГБ уніфікованої пам’яті порівняно з поточним максимумом у 192 ГБ.

Що щодо M3?

Оскільки Apple планує оновити ‌Mac Studio‌ чіпами M4 у 2025 році, наразі не зовсім зрозуміло, чи буде оновлення M3 цього року.

Лінійки iMac, MacBook Pro і MacBook Air були оновлені чіпами M3, але Mac mini, ‌Mac Studio‌ і ‌Mac Pro‌ все ще використовують чіпи ‌M2‌. Оскільки оновлення M4 вже заплановане, Apple може пропустити оновлення M3 для своїх настільних комп’ютерів, але також можливо, що ми отримаємо оновлення M3 приблизно в середині року, а друге оновлення M4 наступного року, що розмежовуватиме рік між кожним. оновлення.

Apple тестує версію ‌Mac Studio‌ з процесором M3, тому оновлення цього року, а потім друге оновлення наступного року ймовірно.

Зміни дизайну

У ‌Mac Studio‌ не було оновленого дизайну з моменту запуску в березні 2022 року, але насправді вона не існує достатньо довго, щоб потребувати оновлення. Apple зазвичай чекає кілька років, перш ніж вносити серйозні зміни в апаратне забезпечення Mac, і ми не очікуємо, що ‌Mac Studio‌ отримає оновлений вигляд у найближчому майбутньому.

Ймовірно, це буде ближче до 2026 або 2027 років, перш ніж Apple подумає про оновлення дизайну, хоча це може бути навіть довше. ‌Mac mini‌ не зазнав помітних змін у дизайні з 2010 року.

Дата випуску

За словами Марка Гурмана з Bloomberg, ‌Mac Studio‌ з чіпом M4 очікується в середині 2025 року, що передбачає можливу презентацію на Всесвітній конференції розробників 2025 року.

Comments

Comments are closed.