Лікувальні властивості селери допоможуть знизити рівень цукру в крові

Розповімо про всі корисні властивості селери та кому краще все ж обмежити її споживання

Лікувальні властивості селери допоможуть знизити рівень цукру в крові
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Селера — це особлива рослина, бо всі її частини без винятку можна використовувати у їжу. Зелень часто додають у салати і страви з м’ясом, щоб зробити їх смачнішими. Коріння також дуже корисне — його можна їсти сирим, додавати до салатів і гарнірів або використовувати в сушеному вигляді. З селери готують відвари, запікають або обсмажують і використовують як приправу, щоб надати страві пікантного смаку.

Селеру в харчуванні використовують у різні способи. Існує дієта на основі цієї рослини, яка допомагає покращити здоров’я і контролювати вагу. Всі частини селери — і листя, і стебла, і корені мають практично однакові корисні властивості, тому можна вибирати той варіант, який подобається найбільше.

Однак селеру використовують не лише в гастрономії, вона має ще і лікувальний ефект. Редактори GoToShop розкажуть про лікувальні властивості селери та чому її так потрібно вживати чоловікам.

Селера — знизить рівень цукру в крові за кілька хвилин

Дослідження показали, що селера допомагає контролювати рівень цукру в крові. Такі висновки зробили вчені після того, як проаналізували вплив екстракту листя селери на рівень цукру в крові літніх діабетиків.

У дослідженні згодилися взяти участь літні люди віком старше 60 років з переддіабетом. Їх розділили на дві групи, одна з яких споживала екстракт листя селери впродовж 12 днів тричі на день перед їжею, а іншій — плацебо. Після завершення дослідження через 120 хвилин виявилося, що група, яка отримувала селеровий екстракт, мала на 19,5% менший рівень цукру в крові після прийому їжі.

Результати постпрандіального тесту на глюкозу в плазмі підтвердили ці результати і показали, що селера ефективно знижує рівень цукру в крові. Це відкриття важливе для тих, хто хоче природним шляхом контролювати рівень інсуліну.

Але попри результати, що показав екстракт селери, необхідно обережно ставитися до продуктів з високим глікемічним індексом і не споживати їх безконтрольно. Варто уникати перевищення допустимої кількості цукру та шкідливих вуглеводів, які можуть впливати на рівень цукру в крові.

Водночас екстракт листя селери може бути чудовим доповненням до здорового харчування.

Якими лікувальними властивостями володіє селера

Селера — це не тільки смачний овоч, а й справжній лікар для нашого організму. Крім зниження рівня цукру в крові, вона допомагає підтримувати здоров’я серця, знижує ризик серцевих захворювань, допомагає відновити пошкоджені клітини та зменшує запалення в організмі.

Селера має унікальний набір вітамінів, кислот і мінералів, які сприяють стабільності клітин нашого організму і можуть позитивно впливати на наше здоров’я та самопочуття.

Наприклад, у 100 грамах селери міститься лише 14 калорій. Натомість:

  • 1 грам білка,

  • 2 грами клітковини,

  • 80 мг натрію,

  • 40 мг кальцію (приблизно 4% від денної норми),

  • 263 мг калію (приблизно 6% від денної норми),

  • 3 мг вітаміну С (приблизно 5% від денної норми).

Селера сповільнює процес старіння

Селера здатна зупинити годинники старіння завдяки наявності великої кількості антиоксидантів, що борються зі шкідливими вільними радикалами, які спричиняють цей процес. Регулярне вживання селери допоможе шкірі залишатися молодою та здоровою, а також запобігти розвитку хронічних захворювань.

Селера має заспокійливі властивості

Селера також має властивості, що заспокоюють нерви. У її зеленій частині містяться спеціальні речовини, які допомагають зменшити стрес і тривожність, сприяють розслабленню, полегшують нервове напруження та покращують якість сну. Так що, якщо хочете зберегти молодість і заспокоїти свій нервовий стан, селера допоможе вам у цьому.

Селера покращить травну систему

Селера позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт. Її коренеплоди та зелень корисні для людей з виразковими захворюваннями шлунка, гастритами та хронічними колітами. Селера має спеціальні речовини, що допомагають утворювати шлунковий сік і запобігають розкладанню їжі у кишківнику. Особливо корисною є ефірна олія селери, яка активізує секрецію шлункового соку, що сприяє кращому перетравленню їжі. Крім того, ця рослина корисна при закрепах.

Селера корисна при артриті, ревматизмі і подагрі

Селера допоможе тим людям, хто страждає від артриту, ревматизму і подагри. Стебла рослини містять речовини, які допомагають виводити кристали сечової кислоти, які можуть накопичуватися у суглобах і спричиняти біль.

Селера корисна при алергії

Селера також має властивості, які допомагають при алергічних реакціях та захворюваннях шкіри. Її ефірна олія може заспокоїти шкіру та прискорити загоєння ран.

Селера для зміцнення імунної системи

Селера також здатна підвищувати імунітет і запобігає виникненню інфекційних захворювань. Регулярне споживання селери допомагає організму краще боротися зі шкідливими бактеріями та вірусами, оскільки вона містить багато вітамінів, зокрема вітамін С і вітамін К, які підтримують імунну систему і зміцнюють кістки та підтримують здоровий кровообіг.

Сік селери та обмін речовин

Сік селери допомагає нормалізувати обмін речовин в організмі. Він має сечогінну, проносну і загальнозміцнювальну дії. Це робить селеру корисною для тих, хто стикається з надмірним збудженням і втомлюваністю.

Селера сприяє схудненню

Враховуючи низьку калорійність та вміст корисних речовин, селера допомагає у боротьбі із зайвою вагою. Вона активізує обмін речовин, даруючи енергію, при цьому надає мінімальну кількість калорій. Також, вважається, що організм витрачає більше калорій на перетравлення селери, ніж отримує з неї, тому її часто називають овочем з негативною калорійністю.

Селера виводить токсини та шлаки

Селера також допомагає виводити токсини та шлаки з організму. Настій з листя селери може бути корисним для очищення організму від накопичених шкідливих речовин.

Селера лікує запалення і сечокам’яну хворобу

Відвар з висушеної селери допоможе у лікуванні запальних захворювань нирок та простатиту. Також його рекомендують для профілактики сечокам’яної хвороби.

Селера корисна для дітей

Оскільки селера має низький вміст фенілаланіну, її необхідно споживати дітям, особливо тим, хто страждає на фенілкетонурію.

Селера корисна для чоловіків

Різноманітні поживні речовини — цинк, фосфор, селен і омега-3 жирні кислоти, що містяться у складі селери, сприяють стимулюванню вироблення чоловічих статевих гормонів, покращують якість сперми, збільшують статеву активність та знижують ризик безпліддя.

Ця рослина також корисна для підтримки статевого потягу та сексуального здоров’я, а також для запобігання та лікування захворювань сечовидільної системи та статевих органів.

Крім того, селера позитивно впливає на м’язову масу тіла. Вона допомагає набирати м’язову масу, підвищує силу та сприяє знищенню підшкірного жиру.

Кому не рекомендоване споживання селеру

  • Людям з нирковими каменями: пацієнтам з нирковими каменями краще утриматися від споживання селери. Велика кількість селери може спричинити активний рух каменів у нирках. Це може призвести до потреби в хірургічному втручанні для видалення каменів.

  • Людям із варикозними венами або тромбофлебітом: слід бути обережними з вживанням селери. Це може погіршити симптоми цих захворювань.

  • При ентероколітах та колітах: слід утримуватися від споживання селери тим, хто страждає на такі симптоми. Високий вміст ефірних олій у селері може подразнити кишківник і погіршити стан.

  • Жінкам з певними станами: необхідно виключити споживання селери із свого раціону при матковій кровотечі, сильній менструації, вагітності та годуванні грудьми. Ця зелень сприяє збільшенню утворення газів в організмі жінки та впливає на тонус матки. Сечогінний ефект селери може зменшити кількість навколоплідних вод у вагітних жінок.

Відстежуйте актуальні акції на селеру або ознайомтеся з акціями на корінь селери, щоб купити її за найвигіднішою ціною. 

Читати статті на тему

2024.05.03 17:02
Рекомендації

Зелений чай: міфи та правда про його користь

Розповідаємо про користь та шкоду зеленого чаю, розкриваючи його секрети, розвіюючи міфи та даючи поради щодо його заварювання
2024.05.03 13:01
Рекомендації

Чому жовтіє часник та як цьому запобігти

Зберегти урожай часнику можливо, якщо дотримуватися декількох простих рекомендацій
2024.05.03 11:37
Рекомендації

Великодні яйця: користь чи шкода

Розповідаємо про користь та шкоду варених яєць, даємо рекомендації щодо їх вживання та ділимося цікавими фактами про цей продукт
2024.05.03 11:30
Рекомендації

Що означають наліпки на бананах: на що потрібно звернути увагу

Розповімо, чого ви не знали про наліпки на бананах та про всю користь цих фруктів
2024.05.02 17:15
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як уникнути 5 найпоширеніших помилок

Розповідаємо про секрети випікання ідеальної паски: як уникнути поширених помилок, домогтися пишності та аромату, а також красиво прикрасити святковий хліб