В Україні студенти обиратимуть темп та тривалість навчання: що зміниться

Верховна Рада ухвалила закон про розвиток індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення навчального процесу у вищій освіті.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Телеграмі, передає Відкритий.

Ця законодавча ініціатива має на меті розширення можливостей студентів у формуванні індивідуальних освітніх шляхів та наданні вищим навчальним закладам більшої автономії у розробці та впровадженні освітніх програм.

Згідно з нормативно-правовим актом, студенти матимуть можливість самостійно визначати свій освітній шлях, контролювати темп та тривалість навчання, а також здійснювати зміни у спеціальності після першого чи півторарічного періоду навчання.

“Наприклад, студент ще не визначився з конкретною спеціальністю, тому вступає на міждисциплінарну програму «Соціальні науки». У її межах є кілька спеціальностей: соціологія, соціальна робота та політологія. Після року-півтора студент вирішує, що йому ближча політологія, вибирає цю спеціальність і продовжує цілеспрямовано її вивчати. Ті, хто від початку визначилися зі спеціальністю, зможуть надалі вступати одразу на неї”, – розповів Федоров.

В Україні студенти обиратимуть темп та тривалість навчання: що зміниться - рис. 1

Михайло Федоров

Що зміниться для студентів

  • Після набуття чинності закону, діятиме модель “вступу на галузь” через міждисциплінарну освітню програму. Вона передбачає вибір конкретної спеціальності не одразу, а після одного або півтора року навчання у виші. Також на бакалаврському рівні з’являться міждисциплінарні освітні програми (у межах галузі або міжгалузеві), які відповідатимуть конкретним запитам регіонів, роботодавців.
  • Студенти зможуть скористатися гнучкішими темпами й зберегти строки навчання. Контрактники при цьому матимуть можливість самостійно визначати тривалість навчання в університеті: закінчити 4-річну бакалаврську програму за три роки або поєднувати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за 6 – 8 років.
  • Учасники академічної мобільності зможуть визнати результати навчання, здобуті у формальній, неформальній та інформальній освіті. Це особливо актуально для тих студентів, які поєднують навчання в українських ЗВО та за кордоном. Для цього створять відповідний Порядок.

Що зміниться для закладів вищої освіти

  • Університети в Україні отримають більшу автономію. Зокрема, зможуть самостійно визначати інструменти для досягнення встановлених стандартом компетентностей з нерегульованих спеціальностей. У МОН кажуть, що це наближає українську систему вищої освіти до європейських стандартів.
  • Вибіркових дисциплін стане більше.
  • Стандарти вищої освіти оновлюватимуть упродовж наступних місяців. У них з’явиться більше вибірковості. Це допоможе збільшити конкуренцію у вишах. Викладачі інноваційних курсів отримають більше можливостей, а студенти – вищу якість освіти.
  • Для таких регульованих спеціальностей як право, медицина, правоохоронна діяльність тощо детально визначать вимоги до компетентностей та результатів навчання. Для цих спеціальностей передбачать державні кваліфікаційні іспити.

Рада ухвалила закон про реформу вищої освіти: що зміниться

Нагадаємо, у застосунку “Дія” вже доступні документи про освіту. Серед них атестат про здобуття базової та повної загальної освіти та дипломи вишів.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,