close-btn

В Україні подорожчає пальне — Гетманцев

Протягом 2024 року в Україні підвищуватимуться акцизи, що відповідно спровокує зростання цін на пальне. Те ж саме стосується тютюнових виробів

В Україні подорожчає пальне — Гетманцев

Фото: freepik.com

Про це розповів народний депутат, голова комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його прогнозами, бензин та інше пальне почне дорожчати в Україні вже у другій половині цього року, після підвищення акцизу.

Він не назвав, наскільки зросте акциз та як це відобразиться на цінах на пальне. Водночас внаслідок такого кроку держава планує отримати близько 20 млрд грн до державного бюджету.

Читайте також: Названо суму, яку повинен віддати кожен українець для погашення держборгу

«Я не готовий сказати, чи вплинуть віялові відключення на ціну палива. Я так не думаю, бо це не той рівень споживання… Проте я переконаний в тому, що на вартість впливає більше ціна на нафту, яка стрибає сьогодні вгору», — наголосив Гетманцев.

Також для залучення нових надходжень до бюджету планується поетапне підвищення акцизу на цигарки та переведення його в євро. Зараз акциз щороку зростає на 20%, а вже з 2025 року, згідно з новим законодавством, цей показник становитиме 30%. Йдеться не про повну ціну на тютюнові вироби, а про акциз, який дорівнює близько 60% від їхньої вартості.

Нагадаємо, наприкінці березня Кабінет міністрів погодив законопроєкт про підвищення акцизу на автомобільне паливо до європейського рівня. Це було одним з маркерів у контексті набуття Україною статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Акцизи на пальне зростатимуть протягом 5 років, і перший етап запланований на другу половину 2024-го. Згідно з планом уряду, ставки акцизного податку зростуть наступним чином:

  • на бензин — з 213 до 359 євро/1000 л (в 1,7 раза);
  • на дизпаливо — зі 139 до 330 євро/1000 л (у 2,4 раза);
  • на скраплений газ — з 52 до 70 євро/1000 л.

Таке підвищення додасть до поточних цін за літр за сьогоднішнього курсу євро:

  • +7,3 грн/л за бензин.
  • +9,6 грн/л за дизпаливо.
  • +0,9 грн/л за газ.

Водночас насправді немає жодних чітких вимог до імплементації саме таких акцизів з боку Євросоюзу. Тому рішення встановити таку вартість пального належить владі.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Житло у Києві знову подорожчало: на скільки

Міжнародні резерви України сягнули рекордної суми — НБУ

В яких сферах українцям стали платити більше у 2024 році — дослідження

За матеріалами Новини.Live

google news