Головна Новини Суспільство події Чому українцям заборонили підвищувати пенсії та соцвиплати: які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому українцям заборонили підвищувати пенсії та соцвиплати: які будуть наслідки

Україні доводиться жити за правилом: хто платить, той і замовляє музику

24 квітня 2024, 11:00 comments3018
Поділіться публікацією:

Навесні уряд України та Міжнародний валютний фонд (МВФ) оновили Меморандум про співпрацю, затвердивши нові вимоги в тексті документа. Згідно з ними, влада повинна оптимізувати соціальні витрати та утриматися від підвищення соцстандартів у наступні роки. Як зазначив у себе у Facebook економічний експерт Олександр Охріменко, МВФ фактично вимагає від України відмовитися від подальшого збільшення пенсій та соцвиплат, вказуючи на те, що зростання пенсій у нашій країні у 2023 та 2024 роках є найвищим у Європі. Як приклад, йдеться, що в той час як у Польщі пенсії збільшилися на 1,2% у 2023 році, в Україні зростання становило понад 10%. Про що свідчать такі рекомендації МВФ? Чи дослухається до них Україна? Як уряд виходитиме із ситуації, коли з одного боку – жорсткі умови кредиторів, а з іншого – нерозуміння з боку українських громадян, як можна вижити за таких соцвиплат? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому українцям заборонили підвищувати пенсії та соцвиплати: які будуть наслідки

Гроші. Фото: з відкритих джерел

Ми живемо в борг

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко пояснює:

"Насправді все просто: хто платить – той і замовляє музику. Ось МВФ і замовляє. Щоб уникнути подібного, потрібно жити за власні кошти. Бо у нас виходить, що всі заслуги влади зводяться до того – скільки грошей за кордоном вона випросила".

І це, наголошує експерт, стосується не лише чинної влади, а й усіх "папередників", які видавали нам за великі досягнення отримання чергового кредиту від МВФ.

"Наголошую – кредиту! На кабальних умовах. Який доведеться віддавати. Тобто брали кредити, щоб погашати попередні кредити, причому нічого не роблячи для покращення соціально-економічної ситуації в самій Україні! Зараз ми в ще гіршій ситуації з огляду на війну", – констатує Сергій Войченко.

При цьому, продовжує він, вимоги тих самих представників МВФ, на їхню думку, абсолютно справедливі. З погляду ж українців – справедливістю тут і не пахне.

"Зрозуміло, що багато грошей не буває. Але давайте не забувати, що це не наші гроші, а кредитні. Їх нам та нашим нащадкам доведеться повертати. На жаль, замість того, щоб запропонувати економічно розумні рішення для стабілізації ситуації, влада знову ходить по світу із простягнутою рукою", – зазначає експерт.

Ми живемо у борг, нагадує він. І питання економічного фронту зараз актуальне не менше, ніж питання фронту військового.

Людям доводиться просто виживати

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков не сумнівається, що МВФ і надалі наполягатиме на обмеженні соціальних виплат, не підвищенні пенсій та зарплат.

"Зрозуміло, що за умов, коли половина держбюджету у нас – іноземна допомога, зовнішні вливання (гранти та кредити), українській владі складно проводити незалежну політику. У тому числі у соціальному напрямку. Тож, швидше за все, уряд робитиме акценти на тому, що пенсії та зарплати бюджетникам виплачуються у строк. Радійте, мовляв, і цьому… Реальність така, що Кабмін змушений йти на вимоги і МВФ, і загалом наших закордонних партнерів", – пояснює експерт.

Для звичайних українців те, що пенсії та зарплати не індексуються до рівня інфляції, це серйозний удар по кишені, наголошує він.

"Людям доводиться просто виживати. Рівень життя падає", – констатує Олексій Плотніков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто на вихід: на які кадрові ротації чекати у владі і чому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини