Сім продуктів, користь яких переоцінена

Деякі продукти лише вважаються корисними, а насправді містять багато шкідливих речовин і погано впливають на ваш організм

Сім продуктів, користь яких переоцінена
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Часто ми хибно міркуємо, що товари з маркуванням «здорове харчування» є корисним, але насправді його користь дуже переоцінена. Чимало таких продуктів містять велику кількість цукру, солі або штучних добавок і навпаки — є шкідливими для організму. Тому важливо уважно читати склад продуктів і не покладатися тільки на їхнє маркування.

Редактори GoToShop розкажуть, на які продукти необхідно звернути увагу, перш ніж вирушати забивати свій холодильник модними смаколиками.

Ягоди годжі

Ягоди годжі зазвичай вважаються дуже корисними, але їхні корисні властивості виявилися не настільки унікальними. Попри те, що їх поставили на п'єдестал за кількістю вітамінів і мінералів, інші доступні ягоди, зокрема, полуниця, малина і чорниця, містять не менше поживної цінності. Намагайтеся їсти сезонні та широкодоступні ягоди, щоб отримати ті самі переваги для здоров’я.

Яєчні білки

Існує стереотип, що білок яйця набагато кориснішим, ніж жовток. Побутує думка, що білок допомагає здоровʼю судин і містить вітамін А, корисний для нирок. Тому вагітним часто рекомендують споживати яйця. Проте прихильники здорового харчування виключають жовток з раціону і готують, наприклад, лише білкові омлети.

Дієтологи вважають, що яйця приносять більше користі, якщо споживати і білок, і жовток разом, бо в жовтку містяться вітаміни D і В, мінерали, жирні кислоти і холін, що робить його чи не найкориснішим продуктом.

Йогурт

Деякі йогурти звісно можуть бути корисними, але ароматизовані йогурти не потрапляють у цю категорію, оскільки вони часто містять багато доданого цукру та штучних підсолоджувачів. Натуральний йогурт є відмінним джерелом кальцію та пробіотиків для здоров’я кишківника.

Сік асаї

Ягода в натуральному вигляді є досить поживним продуктом, але купити її практично неможливо, тоді як сік асаї більш доступний. Напевно через обмежений доступ, його наділяють суперкорисними властивостями, але насправді його користь переоцінена. Дослідження показали, що у порівнянні з іншими фруктовими соками, сік асаї має менше антиоксидантів, ніж сік чорниці, гранатовий сік і навіть червоне вино, які важливі для здоров’я.

Гранола

Гранола — це суміш зерен, сухофруктів і горіхів, яка може бути чудовим сніданком, який багатий на поживні речовини. Однак, варто обирати гранолу обережно, оскільки деякі види, які продаються у магазинах, можуть містити більше цукру та калорій, ніж ви очікуєте. Деякі пакети навіть містять шматочки шоколаду, що ще більше підвищує вміст цукру в сніданку.

Сироп агави

Сироп агави — це альтернатива цукру, яку вважають корисною. Він має низький глікемічний індекс, тобто швидко не підвищує рівень цукру в крові. Однак він містить багато фруктози, яка може бути важкою для перетравлення печінкою, особливо якщо вживати її у великих кількостях. Тому, хоча сироп агави є кращим варіантом за цукор, важливо вживати його у помірних кількостях і не розглядати його як повноцінну заміну цукру.

Смузі

Смузі — це напій, який готують із фруктів чи овочів, ягід і навіть зелених листяних овочів, наприклад, шпинату. Він може здатися ідеальним рішенням усіх ваших проблем зі здоров’ям. Справді, смузі може бути поживним варіантом перекусу, якщо ви готуєте його вдома і можете контролювати склад і кількість інгредієнтів. Але якщо ви купуєте напій в магазині, вони часто містять багато цукру, особливо рафінованого, та сиропи, які є шкідливими для організму.

 Як і будь-яку їжу, фрукти також слід їсти в помірних кількостях: якщо один смузі на день допоможе вашому організму отримати потрібні йому вітаміни та поживні речовини, то три чи чотири — різко підвищать рівень цукру.

Придбати усі справді корисні продукти за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.05.03 17:02
Рекомендації

Зелений чай: міфи та правда про його користь

Розповідаємо про користь та шкоду зеленого чаю, розкриваючи його секрети, розвіюючи міфи та даючи поради щодо його заварювання
2024.05.03 13:01
Рекомендації

Чому жовтіє часник та як цьому запобігти

Зберегти урожай часнику можливо, якщо дотримуватися декількох простих рекомендацій
2024.05.03 11:37
Рекомендації

Великодні яйця: користь чи шкода

Розповідаємо про користь та шкоду варених яєць, даємо рекомендації щодо їх вживання та ділимося цікавими фактами про цей продукт
2024.05.03 11:30
Рекомендації

Що означають наліпки на бананах: на що потрібно звернути увагу

Розповімо, чого ви не знали про наліпки на бананах та про всю користь цих фруктів
2024.05.02 17:15
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як уникнути 5 найпоширеніших помилок

Розповідаємо про секрети випікання ідеальної паски: як уникнути поширених помилок, домогтися пишності та аромату, а також красиво прикрасити святковий хліб