Де у Запоріжжі можна посмажити шашлик та не отримати за це штраф.
Де у Запоріжжі можна посмажити шашлик та не отримати за це штраф
Дозвілля та їжа
24 квiтня 15:44
Де у Запоріжжі можна посмажити шашлик та не отримати за це штраф. Фото: gettyimages.com

Не дивлячись на війну, вже зовсім cкоро запоріжці будуть їздити на пікніки та вилазки. У повітрі витає запах диму, на вугіллі смажиться шашлик, а поруч найрідніші - що ще потрібно для того, щоб зустрічати Великдень, який цього року випадає на 5 травня? Проте настрій може затьмарити неправильно обране місце для відпочинку та штраф, який можна отримати за заборону розведення багаття. Адже розводити багаття можна лише у дозволених та спеціально відведених місцях. Vgorode публікує місця для комфортного відпочинку на природі у Запоріжжі.

Хортиця

На Хортиці можна смажити шашлики на турпляжі.
На Хортиці можна смажити шашлики на турпляжі. Фото: hortica.zp.ua

Символом Запоріжжя по праву вважається острів Хортиця. І відомий він не лише своєю козацько-січовою історичною цінністю, а й мальовничими місцями для відпочинку на природі. Через широку територію та наявність затишних куточків, патрулі заповідника не завжди можуть встежити за відпочиваючими, які, як відомо, не проти посмажити шашличок на свіжому повітрі. Та й прибирати сміття за собою, на жаль, не в правилах багатьох запорожців.

Запорожцям та гостям міста нагадаємо, на всій території Хортиці розпалювання будь-яких вогнищ (незалежно від його призначення) категорично заборонено. За "паління" на території заказника з туристів можуть стягнути штраф у розмірі 170 гривень. Більше того, найближчим часом планується посилити міру покарання за розведення вогнищ.

Але не варто впадати у відчай, є на Хортиці і спеціально відведене місце для "піроманів" - Туристичний пляж. Тут можна і душевно посидіти біля багаття, і зайнятися польовою кухнею абсолютно вільно. 

Як дістатися: Туристичний пляж розташований на західному боці острова Хортиця. Аби на нього потрапити, необхідно доїхати до зупинки "Запорізька Січ", пройти вглиб острова між профілакторієм комбінату "Запоріжсталь" і балкою Генералкою, після чого спуститися на пляж сходами. Орієнтир – ресторан "Козацьке подвір'я".

Додамо, що на Хортиці смажити шашлики також можна на базі відпочинку Алюмінієвого заводу. Колишня база відпочинку Алюмінієвого комбінату розташована на північ від туристичних пляжу. Дістатися до неї на громадському транспорті - непросте завдання, з зупинки доведеться довго йти пішки. Зате сюди зручно їхати на власному авто - поблизу є парковка.

Великий Луг

Де у Запоріжжі можна смажити шашлики.
Де у Запоріжжі можна смажити шашлики. Фото: youtube.com/@Crazygaragezp

Не менш улюбленим місцем для відпочинку городян є Великий Луг. Оскільки територія Великого Лугу вважається рекреаційною зоною, тому розпалювання багаття та встановлення мангалів тут заборонено. Однак під час прогулянки лісом то тут, то там можна зустріти сліди від саморобних мангалів з каменів, якщо потрібно буде поповнити запаси харчів - до магазину йти доволі далеко.

Як дістатися: на автомобілі - на кільці на правому березі повертаєте направо (в сторону Бородинського) і їдете прямо, поки не побачите, що по сторонам почався ліс. Також можна доїхати на автобусі №192.

Панське озеро

Де у Запоріжжі можна смажити шашлики.
Де у Запоріжжі можна смажити шашлики. Фото: find-way.com.ua

З початку свого існування в облаштованому вигляді Панське озеро незмінно приваблювало як мешканців Запоріжжя та області, так і мандрівників. Незважаючи на те, що його облагородили та пристосували до купання та відпочинку, це озеро – натуральне. Його породило безліч підземних джерел, які протікають саме під місцем розташування Панського озера.

На одному з берегів насипаний просторий і чистий пляж. Також тут є вбиральня, місця для паркування велосипедів та дерев’яні альтанки. Крім іншого, поруч із дерев’яними альтанками біля Панського озера є мангал, так що за бажання під час відпочинку тут можна посмажити шашлик. Варто зазначити, що альтанки та пляж – платні та їхня вартість регулюється місцевою владою залежно від ситуації.

Як дістатися: Панське озеро знаходиться неподалік села Григорівка в урочищі Григорівське, всього за 20 кілометрів від Запоріжжя. Дістатись сюди найпростіше трасою "Харків-Сімферополь", що веде в напрямку Василівки. Під'їхати до озера досить просто: не доїжджаючи до моста через Конку, слід повернути праворуч. Орієнтиром є кафе, що знаходиться за 100 метрів від дорожнього вказівника. Після того, як ви вийдете на грунтову дорогу, необхідно прямувати за інформаційною табличкою і рухатися вглиб лісу. Дорога лісистою місцевістю займе кілька хвилин.

Парк Перемоги

Де у Запоріжжі можна смажити шашлики.
Де у Запоріжжі можна смажити шашлики. Фото: wikimapia.org

Парк Перемоги у Вознесенівському районі, один із найкрупніших в місті. Сквер розташований майже в самому центрі міста.

Фактично, багаття розводити не можна, однак відпочиваючих заборона абсолютно не бентежить - тут чимало слідів від вогнищ. У літній період можна орендувати мангал і бесідку.

Як дістатися: парк знаходиться на вулиці Яценко і тягнеться від Набережної магістралі і вище, вздовж річки Суха Московка. Зручно добиратися власним транспортом або на трамваї під номерами 1, 3, 16 або на маршрутках, які курсують по вулиці Перемоги до зупинки "Парк Перемоги".

Дубовий гай

Де у Запоріжжі можна смажити шашлики.
Де у Запоріжжі можна смажити шашлики. Фото: sich.zp.ua

Незважаючи на те, що в самому парку заборонено розпалювати багаття, адміністрацією парку виділено спеціальну територію, де можна без проблем посмажити шашлик.

У парку можна орендувати стіл, стільці та мангал. Якщо раптом доведеться сховатися від негоди, то можна орендувати і спеціальний намет.

До речі, якщо раптом вам ліньки займатися приготуванням, або ви не вмієте смажити м'ясо, а душа вимагає свята - у парку можна купити вже готовий шашлик. Зазвичай намети з частуванням для гостей знаходяться у районі атракціонів.

Як дістатися: доїхати на громадському транспорті до зупинки "площа Свободи" і спуститися у бік Прибережної магістралі або ж доїхати на маршрутці №22 до кінцевої зупинки "Річковий порт". Також можна доїхати трамваями № 1, 3, 10, 12, 14, 15, 16.

Веслувальний канал на Пісках

Де у Запоріжжі можна смажити шашлики.
Де у Запоріжжі можна смажити шашлики. Фото: myzp.info

На території посадки не заборонено палити багаття, місце можна знайти на будь-який смак: хоч біля води, хоч під тінистим деревом, хоч на сонячній галявині. Якщо ви не захочете шукати дрова – біля входу в посадку каналу вас зустрінуть продавці полін та вугілля. Приємним бонусом для пікніка стане те, що вздовж каналу, на боці Пєсков можна знайти місткі столи з лавками. Однак, для того щоб зайняти комфортне місце і прийти необхідно раніше: місцеві жителі та завсідники знають про ці місця і своєчасно займають найзручніші галявини.

Як дістатися: доїхати до Гребного каналу можна з різних кінців міста за допомогою маршруток: 67, 14, 88, 42. Ви вийдете на зупинці "Оазис" і трохи пройдете пішки. Також, можна сісти на автобуси, які їдуть до 4-го південного, вийти на зупинці Ромакс і трохи прогулятися. 

Ще є місця, де де-факто палити багаття заборонено, проте це нікого не зупиняє

Вознесенівський пляж

Де у Запоріжжі можна смажити шашлики.
Де у Запоріжжі можна смажити шашлики. Фото: wikimapia.org

Не найпопулярніше місце серед городян, але від цього не менш мальовниче та зручне. До ваших послуг великий піщаний берег, посадка та кілька сотень метрів прибережної зони. Тут ви не зможете знайти зручних столів, тому краще заздалегідь привезти з собою столики, або на худий кінець підстилки. Дрова також доведеться пошукати чи краще привезти запас із собою.

Як дістатися: щоб доїхати до пляжу громадським транспортом вам необхідно вийти на зупинці Вознесенівський ринок (вулиця Перемоги) і спуститися вниз, до Набережної магістралі. Дорогою вас зустрінуть низка магазинів та супермаркетів. Також можна спуститися від зупинки "Фестивальна", що на проспекті.

Пляж за City Mall - "Молодіжний"

Де у Запоріжжі можна смажити шашлики.
Де у Запоріжжі можна смажити шашлики. Фото: wikimapia.org

Розташований у районі супермаркету "Епіцентр". Цей пляж вважається одним із найстаріших у Запоріжжі. Свою назву він отримав ще у 1970-х роках, бо тут відпочивала молодь та панувала неформальна атмосфера. Сьогодні це місце відпочинку абсолютно "дике", хоча народу тут завжди багато. А заборона на розпалювання багаття діє лише у пожежонебезпечний період.

Як дістатися: щоб доїхати до пляжу громадським транспортом вам необхідно вийти на зупинці Вознесенівський ринок (вулиця Перемоги) і спуститися вниз, до Набережної магістралі. Дорогою вас зустрінуть низка магазинів та супермаркетів. Також можна спуститися від зупинки "Фестивальна", що на проспекті.

Дубовий гай

 

Пляж на Павло-Кічкасі

Пляж на Павло-Кічкасі.
Пляж на Павло-Кічкасі. Фото: wikimapia.org

Хоч пляж по вулиці Лейтенанта Шмідта частково й реконструювали, проте місцевим це не заважає відпочивати біля річки у тіні дерев й смажити шашлики. На території є місця для відпочинку "дікарьом", де можна знайти викладені із цегли "мангали". Найближчий магазин знаходиться за 5 хвилин від пляжу, а за 10 – магазин АТБ. 

Як дістатися: за допомогою будь-якої маршрутки, яка йде у бік Заводського району (зупинка ДК Вогнетривкий).

Балка на Бабурці

Де у Запоріжжі можна смажити шашлики.
Де у Запоріжжі можна смажити шашлики. Фото: myzp.info

Жителі Хортицького району мають власну посадку, де можна приємно провести час. Свіже повітря, зелені дерева, співи птахів - що ще потрібно? Хіба що свій особистий мангал та підстилка. До того ж балка багата історичними місцями, так що вдасться не лише отримати задоволення від м'яса та печеної картоплі.

Як дістатися: мова йде про балку, куди можна потрапити доїхавши до кінцевої зупинки 55-го та 87-го маршруту.

Плавні Домахи

Де у Запоріжжі можна смажити шашлики.
Де у Запоріжжі можна смажити шашлики. Фото: omore.city

Це наразі єдине місце у Запоріжжі, де можна плавати на каяках чи невеличких човнах, позаяк навігація на відкритій воді у прифронтовому Запоріжжі вже третій рік заборонена.

Плавні Домахи чудове місце для відпочинку, проте, хоч вони й розташовані в тому ж напрямку, що й Веслувальний канал, але набагато далі. Тому, хто наважується їхати в бік Домахи, найчастіше роблять це на власному транспорті.

Як дістатися: плавні "Домахи" знаходяться на правому березі Дніпра у Південному мікрорайоні.

Якщо ви чи ваші друзі маєте приватний будинок, влаштуйте пікнік у дворі. Там і заборон на розпал багаття немає, і можна спокійно та весело відпочивати.

Ще варіант – приготувати їжу вдома та вийти відпочивати у безпечну зелену зону вашого міста.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах