close-btn

В надрах Марса може бути життя: що знайшли вчені

Науковці виявили нові сполуки під поверхнею Марса, що може свідчити про наявність там живих організмів

Марс

Фото: pixabay.com

Марсохід Curiosity під час нових досліджень Червоної планети зробив цікаве відкриття в кратері Гейл. З’ясувалось, що там є стабільний потік метану (найпростішої органічної сполуки вуглецю з воднем), який виходить з-під поверхні.

На Землі метан частіше за все пов’язаний з біологічними процесами. Його виробляють деякі живі організми, наприклад, тварини під час переварювання їжі. Тому наявність метану на Марсі зацікавила вчених, адже там досі не знайшли прямих доказів існування життя.

Читайте також: Як Марс змінює клімат Землі — відповідь вчених

З’ясувалось, що концентрація метану на Марсі змінюється залежно від сезону та часу доби. Це свідчить про його періодичне виділення з надр планети. Однак точну причину такого явища встановити складно.

Під час досліджень був проведений експеримент, де вчені зімітували марсіанські умови. Висновки показали, що метан може утримуватись в перхлоратах — токсичних солях, що зустрічаються на Марсі у великій кількості.

Ці солі взаємодіють з марсіанським пилом і формують соляну оболонку, яка утримує метан. Коли температура на Марсі підвищується, соляна оболонка руйнується, і метан вивільняється в атмосферу, йдеться в дослідженні в журналі JGR Planets.

Вас може зацікавити: Скільки заплатять астронавтам, які полетять на Марс — NASA

Науковці допускають, що походження метану може свідчити про діяльність мікробів або інших форм життя, які знаходяться глибоко під поверхнею.

Попри ці відкриття, можливість існування життя на Марсі все ще залишається великою загадкою для вчених. Нові дослідження та аналізи зразків марсіанської поверхні, можуть допомогти у майбутньому розкрити таємницю метану та його джерел.

Нагадаємо, в кількох регіонах на Марсі виявили сліди тектонічної активності від колишніх вулканів, де могли бути придатні для розвитку життя умови. Такі висновки науковців можуть вплинути на майбутні місії з пошуку життя на Марсі або ознак його існування в минулому.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Вода з Марса могла просто полетіти в космос — NASA

Місячні та сонячні затемнення у 2024 році: коли чекати та чи побачать їх українці

Вчені виявили майже 20 унікальних космічних явищ: чи небезпечні вони

За матеріалами Daily Mail

google news