Головна Новини Суспільство Війна з Росією До чого приведуть нові постачання озброєння від США: на що тепер може розраховувати Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого приведуть нові постачання озброєння від США: на що тепер може розраховувати Україна

Тепер може встановитись певний баланс, буде усунено так званий "снарядний голод", стати більш захищеним наше небо

24 квітня 2024, 12:40
Поділіться публікацією:

Сенат (верхня палата парламенту) США підтримав законопроект, згідно з яким Україна отримає допомоги майже на 61 млрд. доларів. У Білому домі запевнили, що президент Джо Байден оперативно підпише цей документ, після чого США одразу виділять пакети для задоволення негайних оборонних потреб Сил оборони України. А потім зосередяться і на забезпеченні довгострокової стратегії по відображенню російської агресії. Про що говорять ці рішення – і до чого можуть призвести як у тактичному, так і у стратегічному плані? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

До чого приведуть нові постачання озброєння від США: на що тепер може розраховувати Україна

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Нові американські поставки дозволять встановити певний статус-кво на полі бою

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що тенденції безумовно позитивні. І приходять вони на зміну серйозній тяганині з виділенням такої необхідної Україні допомоги.

"У нас утворився величезний дефіцит боєприпасів та систем ППО. Тепер може встановитися певний баланс, усунений т.зв. "снарядний голод", стати більш захищеним наше небо. Якщо вся ця допомога надійде вчасно (а не раз вже були зволікання, в тому числі з боку ЄС, з поставками снарядів), це дозволить зірвати новий російський наступ, що готується. Але, на жаль, глобально, стратегічно, змінити ситуацію на лінії фронту, принаймні у короткостроковій (та й середньостроковій) перспективі – не вийде", – зазначає експерт.

Він нагадує, що законопроект не зобов'язує президента США постачати Україні далекобійні (до 300 км) американські ракети ATACMS, про які ми давно просимо. Він лише дає главі держави таку можливість.

"Тож тут рішення за Адміністрацією Байдена. А, враховуючи позицію його радника по нацбезпеці Саллівана (той дуже боїться переходити так звані "червоні лінії" росіян), не факт, що ми отримаємо все необхідне. Нерішучість Саллівана, Адміністрації Байдена в цілому вже коштували Україні багатьох життів та можливості деокупувати всі свої території у вікно можливостей, яке ми мали восени-взимку 2022 року під час вдалого контрнаступу ЗСУ, – акцентує політолог. – Чомусь Вашингтон тоді різко знизив військову допомогу Україні, давши можливість окупантам побудувати досить потужніші укріплення, замінувати величезні території, що у результаті не дозволило нам провести ефективний контрнаступ у 2023-му".

Максим Ялі резюмує: нові американські поставки дозволять встановити певний статус-кво на полі бою, запобігти новим суттєвим втратам українських територій, але – не більше того.

Ми можемо розраховувати на підтримку і з боку інших країн

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ розмірковує так:

"Надання пакету допомоги США – це підтвердження двопартійного консенсусу між республіканцями та демократами. Тобто навіть глибокі протиріччя між нинішнім президентом-демократом Байденом та попереднім президентом-республіканцем Трампом не змогли заблокувати цей процес".

За словами експерта, значну роль відіграла модель "активної дипломатії" президента України Володимира Зеленського.

"Її ще можна назвати "сміливою дипломатією". Український президент не став переводити тему пакета допомоги нашій країні в кулуарну площину, а рішуче виніс її у сферу міжнародного публічного обговорення. Артикулування до цінностей теж відіграло свою роль", – упевнений Олексій Кущ.

Він наголошує, що надання Україні американського пакету допомоги відкриває можливість отримати підтримку з боку інших країн. А це означає, що і соціальний бюджет, і бюджет безпекового сектора України будуть профінансовані в повному обсязі, констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять заяви Польщі та РФ щодо ядерної зброї: якими можуть бути наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини