Китай заробляє гроші на Росії: нюанси співпраці двох країн назвав китаїст

Прапор Китаю. Фото: ukrinform.ua

Держсекретар США Ентоні Блінкен знову вирушить до Китаю. Черговий візит Блінкена в КНР відбудеться в той момент, коли Вашингтон застерігає Пекін від надання допомоги Росії в її війні в Україні. Але переконати Китай послабити тісну співпрацю з РФ навряд чи вийде. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів китаїст Олексій Чигадаєв (Лейпцизький університет).

За його словами, тісна співпраця Китаю з РФ почала стрімко розвиватися під час пандемії коронавірусу.

“Тут потрібно нагадати, що під час пандемії коронавірусу 2019 року практично всі ділові контакти з Китаєм заморозили, зокрема й через політичну кризу в Європі, і в США. Так склалося, що європейські лідери й бізнес, і американський лідер і бізнес, практично не спілкувалися з другою найбільшою економікою світу. Цією ситуацією скористався Путін. Він налагодив особисті стосунки з Сі Цзіньпіном і вибудував успішну співпрацю з КНР на взаємовигідних економічних умовах”, — розповів Чигадаєв.

Він зазначив, що Китаю нині дуже вигідно “дружити” з РФ, заробляючи на цьому колосальні гроші.

“Китай просто заробляє на РФ. Коли ми чуємо від російських пропагандистів, що Китай допомагає Росії або Китай надає допомогу Росії, ми повинні це дієслово замінювати на — веде нормальну економічну діяльність. Поки у Росії є гроші й вона готова купувати, Китай готовий продавати. Китай дуже непогано заробляє на Росії. Китайський бізнес не надає РФ допомогу безплатно. Росія за це платить. І Китай цим дуже задоволений і дуже щасливий”, — пояснив китаїст.

Експерт також наголосив на різкому зниженні поставок деяких товарів: машин, устаткування і механізмів Китаєм у РФ. І пояснив це посиленням санкцій проти РФ.

“Різке зниження поставок товарів із Китаю до Росії відбулося не від того, що РФ захотілося менше купувати, а Китаю — менше продавати. Вся справа в платежах. Для здійснення купівлі-продажу товару повинна здійснитися транзакція. А найбільші китайські банки дійсно дуже чесно, скрупульозно дотримуються тих санкцій, які накладено на РФ з боку ЄС і з боку США, бо побоюються вторинних санкцій. Тому найбільші китайські банки не працюють із Росією. Водночас деякі банки другого або третього рівня працюють — через офшорні зони, створюючи компанії-прокладки або дочірні підприємства тощо. Тому товари у РФ із Китаю продовжують надходити. Просто в трохи меншому обсязі”, — констатував Чигадаєв.

За словами спікера, держсекретар США в Пекіні якраз і порушуватиме питання про те, щоб послабити співпрацю КНР із РФ. Але в цьому плані йому навряд чи вдасться домогтися істотного результату. Китай робитиме те, що йому вигідно економічно.

“Китай може аргументувати, що він не продає РФ заборонених товарів. Водночас Китай постачає тільки 4% всієї критичної інфраструктури в Росію. Все інше 95% — це Англія, США, Японія, Південна Корея. Але роблять вони дійсно це в обхід інших країн, часто нелегально. Тому тут іде питання, яке можуть підняти в Китаї — китайські компанії продають, але ваші виробники дозволяють це продавати й ніяк це не контролюють. Тому відповідь Блінкену може бути такою — нехай виробники й компанії США контролюють свій імпорт. Водночас у політичному плані Китаю дуже важливі хороші відносини зі Сполученими Штатами, і заради цих відносин він готовий буде чимось поступитися. А що це буде — покаже час”, — резюмував Олексій Чигадаєв.

Читайте також: Є ймовірність, що Китай відвідає Глобальний саміт миру у Швейцарії — думка експерта

Нагадаємо, раніше доктор філософії з політології, головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко заявляла, що у держсекретаря США не вийде домовитися з Пекіном про послаблення співпраці з РФ.

Читайте також: США звинувачують Китай у постачанні в Росію товарів подвійного призначення — деталі

Прямий ефір