Головна Новини Суспільство події Чого добилася влада забороною на консульські послуги для чоловіків: які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого добилася влада забороною на консульські послуги для чоловіків: які будуть наслідки

Ініціатива МЗС вже завдала і ще завдасть величезної шкоди Україні: іміджевої та демографічної

24 квітня 2024, 13:15 comments5979
Поділіться публікацією:

Тема про цінність громадянина та обов'язок держави стала сама собою актуальною після новини про те, що українським чоловікам за кордоном призупинять надання консульських послуг. І це на фоні інших новин про те, що нам вже зараз не вистачає мільйонів людей, щоб економіка країни продовжувала працювати. А буде бракувати ще більше. Адже такі рішення значно збільшують ризики, що навіть після закінчення війни люди, які не отримали консульських послуг і відмовилися від українського громадянства, вже не повернуться назад. Чи правильне це рішення влади? Чого зрештою чекати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чого добилася влада забороною на консульські послуги для чоловіків: які будуть наслідки

Припинення консульських послуг чоловікам за кордоном. Фото: із відкритих джерел

Ця непродумана ініціатива незабаром буде згорнута

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь поділився такою думкою:

"Очевидно, що це тактична, стратегічна, політична, соціальна помилка української влади. І її потрібно якнайшвидше виправляти. Я не знаю, чим керувався наш глава МЗС, вирішивши позбавити українців консульських послуг. Невже він думає, що зараз чоловіки, які перебувають за межами України, покинуть все – і повернутися, бо їм перестануть надавати консульські послуги?!".

Експерт наголошує, що люди, які вже виїхали – зробили свій вибір. І завдання держави зробити все, щоб вони захотіли повернутись. Не з примусу, а з власної волі. Зробити такі умови в країні, щоби тут хотілося жити і працювати. Мотивувати, а не залякувати.

"Якщо у нас простим рішенням МЗС так легко порушується Конституція, права громадян – про що можна говорити? Це якийсь сюр! Впевнений, що ця, м'яко кажучи, непродумана ініціатива, незабаром буде згорнута. Але вона вже завдала і ще завдасть величезної шкоди Україні. Іміджевої, демографічної. Ті, хто думав повернутися, після такого рішення точно захочуть залишитися там, де вони зараз. А, якщо не там – де завгодно, окрім України. Шукатимуть тимчасове громадянство, а згодом і постійне, – прогнозує Руслан Соболь. – Ми втратимо людей – найцінніший ресурс!".

На думку експерта, виправити ситуацію можна лише публічним вибаченням, швидким згортанням цієї ініціативи, а також відставкою міністра зовнішньої політики.

"Має бути політична відповідальність за непродумані рішення. Потрібно не відлякувати, а залучати. Інакше нам знадобляться десятиліття на виправлення цієї помилки", – застерігає Руслан Соболь.

Він звернув увагу ще на один важливий момент. На те, що ця згубна ініціатива МЗС, як і низка інших тривожних ініціатив з боку держави, – це своєрідний іспит для українців як для суспільства, як для нації.

"Нас раз у раз намагаються розділити: на тих, хто розмовляє українською мовою – чи іншою. Хто в Україні – і поза її межами. Хто воює – ні. І так далі... Але ж допомагати своїй країні можна по-різному. Живучи в різних місцях, говорячи різними мовами. Воюючи, зокрема, на економічному чи інформаційному фронті. У тому числі – за кордоном. І нам важливо витримати це випробування, не дати себе розділити на "правильних" та "неправильних" українців", – упевнений експерт.

Дуже спірне питання всі ці обмежувальні моменти

За словами кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, з політико-юридичного погляду рішення МЗС України призупинити консульські послуги для чоловіка від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, виглядає поспішним.

"Йдеться не лише про паспорти, там широкий спектр консульських послуг, аж до реєстрації актів смерті чи питань, пов'язаних із відмовою від громадянства, – наголошує він. – Закон про мобілізацію почне діяти лише з 18 травня. І самі по собі обмеження, закладені там, у тому числі щодо тих, хто виїхав за кордон, викликають питання. Є норма Конституції, яка зобов'язує державу дбати про своїх громадян, які перебувають за кордоном. Але, коли МЗС починає ще виявляти подібні ініціативи, це лише посилює ситуацію. Поки що виглядає так, що у відомстві Кулеби перестаралися. Ймовірно, був розрахунок на те, щоб інформаційно вплинути на військовозобов'язаних чоловіків, які перебувають за кордоном і не оновили свої дані. У результаті викликали паніку та невдоволення".

За словами Олексія Якубіна, найімовірніше, буде негативна реакція у різних правозахисних організацій – як українських, так і іноземних.

"Дуже спірне питання – всі ці обмежувальні моменти, – зазначає він. – З політичної точки зору логіка зрозуміла – ухвалено новий закон про мобілізацію, потрібно йому відповідати. Але, по-перше, все робиться поспішно. По-друге, юридично некоректно".

У короткостроковій перспективі такі кроки мають активізувати чоловіків, змусити оновити військово-облікові дані тощо. Але надалі може привести до прямо протилежного результату, вважає політолог.

"Люди шукатимуть способи отримати громадянство тих країн, на території яких опинилися. А це мільйони українців, які можуть перестати бути українцями. Я не знаю, чи прораховували у владі такий аспект. Враховуючи резонанс, це може спричинити і відставку міністра закордонних справ. Тема дуже делікатна, контраверсійна. Набагато важливіше було б постаратися, щоби громадяни зберігали зв'язок з Україною, не відштовхувати їх, – упевнений Олексій Якубін. – Демографічно ситуація у нас і так складна, навіщо ж її посилювати у середньостроковій та довгостроковій перспективі?".

Чиновники ділять громадян на тих, хто виїхав, та на тих, хто залишився

Кандидат економічних наук, власник медіагрупи "Коментарі" Віктор Гольдський вважає, що таке рішення МЗС України викликало багато запитань та показало, як чиновники ділять громадян України на тих, хто виїхав, та на тих, хто залишився.

"Дзеркально можна поділити чиновників на тих, хто працює для України, і на тих, хто її обкрадає. При цьому ті, хто краде, продовжують користуватися державними послугами в повному обсязі", – наголосив Віктор Гольдський.

Читайте також на порталі "Коментарі" – українці за кордоном не можуть отримати консульські послуги: плюси та мінуси такого рішення влади.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 квітня 2024, 12:51

Продовжується нечуване розбещення корумпованої верхівці абсолютною владою під дахом друга Зе - Єрмака. Влада насолоджується абсолютною покори черні. Поки верхівка всіх своїх, навіть дорослих і друзів, вивезла у безпеку та по 6 годин не працює, а в укриттях, чернь спокійно нехтує безпекою найдорожчого - дітей. Лунає тривога, а мами спокійно вигулюють дітей тому в нас їх стільки гине. Тобто, чим більше соціальний статус, тим більша турбота про своїх. Вони всі як один будуть жити за 90 років. Один юдейський Кернес здох раніше, бо занадто нахабнів по відношенню до російського криміналу.


Новини