Головна Новини Спорт спорт і держава Росія за мільйон рублів купила українську спортсменку
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія за мільйон рублів купила українську спортсменку

Уродженка Львова та колишня українська шахістка Катерина Лагно виступає під російським прапором з моменту анексії Криму.

24 квітня 2024, 13:20 comments71194
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

На Турнірі претенденток 2024 зустрілись дві шахістки, які народились у Львові. Однак, Анна Музичук виступає за Україну, а її суперниця Катерина Лагно обрала Росію, яка заплатила за її перехід мільйон російських рублів. 

Росія за мільйон рублів купила українську спортсменку

Російська шахістка Катерина Лагно. Фото з відкритих джерел

З 3 по 22 квітня у Торонто відбувся Турнір претендентів серед чоловіків та жінок, перемога на якому дозволяє стати претендентом у поєдинку за шахову корону з чинним чемпіоном. Під час третього раунду турніру відбулась зустріч українки Анни Музичук та росіянки Катерини Лагно. Перед початком гри жінки протягом двох хвилин уникали зорового контакту, а також не потиснувши рук почали шахову партію, яка закінчилась нічиєю.

Колишня українка Катерини Лагно навіть після 2022 року продовжує виступати за Росію під нейтральним прапором ФІДЕ. Це сталось попри те, що вона уродженка Львова, яка згодом переїхала до Краматорська та Донецька, який обстрілюють росіяни.

У березні 2014 року Катерини Лагно подала документи для отримання російського громадянства з запевненням, що хоче виступати надалі за Росію. Федерація шахів України подала протест на перехід спортсменки до російської федерації шахів, однак ФІДЕ, яким керував росіянин Кірсан Ілюмжинов, у липні 2014 погодив перехід шахістки. Це сталось через кілька місяців після анексії Криму та окупації частини сходу України. Щоб перехід Катерини Лагно під прапор Росія остаточно відбувся, як повідомляють росЗМІ, російська шахова федерація була зобов’язана заплатити Федерація шахів України 20 тис. євро, що за курсом 2014 року становило мільйон рублів.

"Для мене, наполовину росіянки, що розмовляє російською і просто пам'ятає нашу історію, Росія так само близька, як і Україна. Єдине, що хотіла б наголосити — мій перехід ніяк не пов'язаний з політичною ситуацією в Україні", — пояснила Катерина Лагно свій перехід під прапор РФ.

Після повномасштабного вторгнення в Україну, Лагно не зважилася на зміну федерації. У рейтингу ФІДЕ поряд з її прізвищем досі стоїть російський прапор, попри те, що вона могла його замінити на нейтральний. 

Від початку великої війни Катерина Лагно бере участь у пропагандистських шахових турнірах у Москві, які організовує дискваліфікований ФІДЕ за підтримку війни в Україні шахіст Сергій Карякін. Крім того, Карякін також представляв Україну на міжнародній шаховій арені, однак у 2009 році отримав російське громадянство.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україна отримала від Росії неочікувану пропозицію.

Також "Коментарі" писали про російського бійця змішаних єдиноборств, який заявив про готовність воювати за Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олександр

26 квітня 2024, 13:46

Лагно?...Українською пишеться- лайно...

Сергій

26 квітня 2024, 08:53

Лайно і є лайно

Михайло

26 квітня 2024, 06:50

І як тільки таку кАТЕРИНУ ЛАЙНО світ Божий носить !!!!!

Андрій

25 квітня 2024, 18:56

Схоже її продали за 20000 євро

Ігор

25 квітня 2024, 18:38

Катерина справжнє Лайно


Новини