Головна Новини Світ ЄС Європарламент підтримав вільну торгівлю з Україною, але є нюанс
commentss НОВИНИ Всі новини

Європарламент підтримав вільну торгівлю з Україною, але є нюанс

Європа продовжила безмитну торгівлю з Україною, але пішла назустріч фермерам ЄС: тепер отримаємо менше грошей

24 квітня 2024, 13:32
Поділіться публікацією:

Європейський парламент проголосував у остаточній редакції за закон, який створює умови для продовження торговельного безвізу з Україною. Однак тепер преференція, яка з'явилася в України під час широкомасштабного вторгнення Росії, буде обмежена для захисту аграрного ринку ЄС. Підтримали закон 428 депутатів. 131 – проти та 44 утрималися під час голосування. Як передає портал "Коментарі", про це повідомляє Європарламент.

Європарламент підтримав вільну торгівлю з Україною, але є нюанс

Європа продовжила безмитну торгівлю з Україною. Фото з відкритих джерел

Зазначається, що відповідний закон схвалено для підтримки економіки України в умовах агресії Росії. Рішення набуде чинності 6 червня 2024 року і буде дійсним рік, до 5 червня 2025 року. Але тепер Єврокомісія може вжити обмежувальних заходів щодо дисбалансу на ринку ЄС. Може застосовуватися екстрена зупинка "безвізу" для особливого переліку "чутливих продуктів".

До переліку "чутливих продуктів", щодо яких може застосовуватися правило екстреного припинення торговельного необмеженого обміну, входять м'ясо птиці, яйця, цукор, овес, крупи, кукурудза та мед. Якщо імпорт цих товарів перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021 року та за весь 2022 та 2023 роки, можуть бути запроваджені звичайні митні тарифи.

Серед новацій закону – зобов'язання Єврокомісії розпочати переговори з Україною щодо запровадження постійної лібералізації торгівлі між країнами-членами ЄС. У цьому процесі мають брати участь не лише члени урядів – ЄК – а й представники Європарламенту.

Читайте також на порталі "Коментарі" — жодного швидкого вступу України до ЄС не буде: у Європарламенті зробили різку заяву.

Також видання "Коментарі" повідомляло, чи є єдність серед депутатів Європарламенту, щоб позбавити права голосу Угорщину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини