Головна Новини Суспільство неймовірно На межі зникнення: топ-3 мови, які ми можемо втратити
commentss НОВИНИ Всі новини

На межі зникнення: топ-3 мови, які ми можемо втратити

Сьогодні у світі налічується понад 7 тис. мов

24 квітня 2024, 13:30
Поділіться публікацією:

Збереження мовного розмаїття залишається одним із найбільш нагальних викликів. За даними ЮНЕСКО, близько 40% із більш ніж 6000 мов, що налічуються на планеті, перебувають під загрозою зникнення. Причини численні – від урбанізації та зміни клімату до соціально-економічних змін, що призводять до домінування кількох світових мов. У цьому матеріалі ми розглянемо деякі з найшвидших мов світу і спробуємо зрозуміти, що стоїть за цим тривожним трендом.

Айнська мова – Японія

Айнська мова, яку традиційно говорять корінні народи острова Хоккайдо в Японії, зараз перебуває на межі зникнення. За даними останніх досліджень, носіїв цієї мови залишилося менше ніж 10 осіб. Програми щодо його відродження розпочалися, але експерти вважають, що без повномасштабної підтримки молоді та держави, мова може повністю зникнути у найближчі десятиліття.

Юрумська мова – Болівія

Юрумська мова, яка використовується корінними народами в департаменті Бені в Болівії, також опинилася під загрозою. Ця мова говорить менше 50 осіб, і вона не передається з покоління до покоління. Економічний тиск та соціальна інтеграція з більшими суспільствами змушують місцевих жителів відмовлятися від своєї рідної мови на користь іспанської.

Куші-нубанги — Центральноафриканська Республіка

Мови куші-нубанги в Центральноафриканській Республіці, до яких належать манга, лаку та кба, налічують не більше кількох сотень носіїв кожен. Політична нестабільність і військові конфлікти посилюють становище, оскільки багато громад розпадаються чи переміщаються, що призводить до втрати лінгвістичної та культурної спадщини.

На межі зникнення: топ-3 мови, які ми можемо втратити

Найшвидше зникаючі мови світу

Збереження зникаючих мов потребує глобальних зусиль, включаючи освітні програми, підтримку спільнот носіїв мов та створення медіаресурсів на загрозливих мовах. Багато урядів та міжнародних організацій почали активніше залучатися до цього процесу, усвідомлюючи, що кожна мова несе унікальне культурне та історичне значення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини