Як отримати великий урожай цибулі: усі секрети саджання та догляду

Розповідаємо, як правильно посадити і доглядати за цибулею, щоб восени отримати гарний урожай

Як отримати великий урожай цибулі: усі секрети саджання та догляду
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Цибуля — це той продукт, без якого по суті неможливо приготувати жодну страву. Але ж вирощувати її непросто. Підготувати грядку, посадити, полити, прополоти, знову полити, і знову полоти. А часом восени і збирати нема що… Цибуля виросла маленькою, а частина зіпсувалася ще в землі.

Редактори GoToShop розкажуть, як правильно доглядати за цибулею, щоб восени отримати гігантський урожай.

Головні секрети вирощування хорошого урожаю цибулі

Якщо у вас глинистий ґрунт, цибуля може почуватися некомфортно. Щоб полегшити їй життя, додайте на грядку піску та торфу, і все це добре перемішайте. Якщо ґрунт у вас кислий, потрібно внести доломітове борошно восени для його розкислення.

Перед посадкою сіянки цибулі, опустіть її на 10-20 хвилин у розчин марганцівки, щоб знезаразити садивний матеріал. Також, перед садінням цибулі, замочіть її у розчині харчової соди. Цей розчин діє як протигрибковий та антисептичний засіб, що підвищує стійкість до хвороб і забезпечує гарний врожай.

Після замочування обов’язково обріжте верхівку цибулі, щоб вона швидше проросла.

Перед посадкою у рядок насипте трошки звичайної солі, це допоможе боротися з цибулевою мухою.

Підготуйте рядочки з відстанню 30 см один від одного та посадіть цибулю в розпушений ґрунт через кожні 8-10 сантиметрів.

Поряд з грядкою цибулі обов’язково садіть грядку з морквою. Цибуля відлякає цибульну муху, а морква відлякає морквяну муху, створюючи взаємокорисність для обох рослин.

Цибуля — холодостійка культура, але якщо хочете отримати ранній урожай, посіви цибулі накривайте. Якщо ночі морозні, хоча б на ніч.

Зробіть три підживлення цибулі:

  • Перше — у фазі двох листочків за допомогою гнойової жижі (1 л гною на відро води) або курячого посліду, суперфосфату та золи (1 стакан на відро води + 30-40 г суперфосфату, попередньо розчиненого у теплій воді, + склянку золи)

  • Друге підживлення через два тижні — суперфосфат 30 г + сечовина 10 г + калій 5 г на відро води.

  • Третє підживлення в кінці червня — суперфосфат 30 г + сечовина 10 г + калій 5 г. У разі підживлення на початку липня виключіть азот.

Не використовуйте свіжий гній і хлористий калій у підгодівлі, оскільки це може негативно вплинути на врожай. Приділяйте увагу фосфору, який важливий для розвитку цибулі.

Надалі цибулю потрібно поливати, розпушувати землю та виполювати бур’ян та слідкувати, щоб не з’явилася попелиця.

Цибулю потрібно проріджувати, коли вже сформувалися кілька листочків. Особливо якщо ви вирощуєте її з насіння. Зберігайте інтервал між рослинами приблизно в 4-5 см, витягуючи зайві рослини разом з корінням. Ущільніть ґрунт навколо рослин, але не підгортайте його.

Як зберігати цибулю

Час збирання цибулі важливий, щоб вона зберігалася довше. Збирайте її до перших серпневих дощів, найкраще в кінці липня, щоб уникнути псування.

Просушіть цибулю на горищі, де є вітер. Потім очистіть її від бруду і відріжте висохле перо, залишивши кілька сантиметрів.

Періодично перевіряйте цибулю. Якщо одна цибуля псується, це може поширитися на інші. Зберігайте цибулю в паперових мішках на кухні, щоб вона збереглася довше.

Як потрібно замочувати посівний матеріал цибулі перед садінням

  • Щоб отримати потрібний розчин, розведіть харчову соду в розрахунку 1 ст. ложка на 1 літр води.

  • Важливо, щоб розчин, в якому замочують, був гарячим, температурою не нижче + 45° C, але не вище + 60° C.

  • Перш ніж занурити цибулю в розчин, очистьте її від лусочок. Але повністю очищати від верхнього лушпиння не потрібно.

  • Тримайте цибулю в розчині щонайменше 30 хвилин. Щоб він швидко не охолонув, місткість чимось накрийте.

Соду можна використовувати і для розкислення ґрунту під час садіння цибулі замість попелу або доломітового борошна. Для цього у лунки додають трохи соди та одразу висаджують цибулю. Додавання таким чином соди буде корисним і для запобігання розвиткові патогенних мікроорганізмів

Щоб весняні городні роботи не вдарили по вашому бюджету, радимо ознайомитися з актуальними акціями на насіння та саджанці.

Читати статті на тему

2024.05.03 17:02
Рекомендації

Зелений чай: міфи та правда про його користь

Розповідаємо про користь та шкоду зеленого чаю, розкриваючи його секрети, розвіюючи міфи та даючи поради щодо його заварювання
2024.05.03 13:01
Рекомендації

Чому жовтіє часник та як цьому запобігти

Зберегти урожай часнику можливо, якщо дотримуватися декількох простих рекомендацій
2024.05.03 11:37
Рекомендації

Великодні яйця: користь чи шкода

Розповідаємо про користь та шкоду варених яєць, даємо рекомендації щодо їх вживання та ділимося цікавими фактами про цей продукт
2024.05.03 11:30
Рекомендації

Що означають наліпки на бананах: на що потрібно звернути увагу

Розповімо, чого ви не знали про наліпки на бананах та про всю користь цих фруктів
2024.05.02 17:15
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як уникнути 5 найпоширеніших помилок

Розповідаємо про секрети випікання ідеальної паски: як уникнути поширених помилок, домогтися пишності та аромату, а також красиво прикрасити святковий хліб