Головна Новини Суспільство Екологія Африканський пил над Україною: коли повітря стане чистішим
commentss НОВИНИ Всі новини

Африканський пил над Україною: коли повітря стане чистішим

Зараз пил із пустелі Сахара простежується над південними та центральними районами України

24 квітня 2024, 16:20
Поділіться публікацією:

В Україні зафіксовано незвичайне атмосферне явище — повітряні маси, насичені пилом із африканської пустелі Сахара, охопили значну частину території країни. За даними Укргідрометцентру, унікальна природна подія викликана перенесенням пилу через Середземномор'я, який вперше був помічений над Грецією, а потім досяг України.

Африканський пил над Україною: коли повітря стане чистішим

Пил із Сахари огорнув Україну

Фахівці відзначають, що серед основних причин такого явища — активні циклони у поєднанні з вологими повітряними потоками, що сприяє швидшому осадженню пилу. Цей процес видно на супутникових зображеннях, де пил виділяється рожевим кольором та охоплює південні та центральні регіони, поступово поширюючись на північ країни.

Африканський пил над Україною: коли повітря стане чистішим - фото 2

Дощова погода, яка переважала в цей період, прискорила вимивання пилу, але надала опадам незвичайного жовтого відтінку. Це може вплинути на видимість та якість повітря, проте синоптики запевняють, що до кінця тижня ситуація нормалізується. Очікується, що до п'ятниці пил повністю покине атмосферу над Україною, і до суботи повітря очиститься.

"Ми очікуємо значного покращення атмосферних умов уже до вихідних. Пил піде на схід, і мешканці зможуть насолоджуватися чистим повітрям без домішок", — йдеться у повідомленні Укргідрометцентру

Це стало нагадуванням про те, як глобальні кліматичні процеси можуть впливати на локальну погоду, демонструючи взаємозв'язок природних явищ на планеті.

Раніше "Коментарі" писали, що на початку квітня Україна стала свідком дивовижного природного явища : пил із далекої пустелі Сахара досяг нашої країни. Це сталося через тепле повітря, яке прийшло до нас із західної частини Середземномор'я і принесло з собою не тільки аномально високі температури, а й пустельний пил.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини