Ціни на китайські товари в Росії вищі, ніж в інших країнах — розбір експерта

Юані та долари. Ілюстративне фото: gettyimages.com

Ціни на китайські товари в Росії вищі, ніж в інших країнах, через відсутність альтернативних варіантів для країни-агресора в умовах санкційних обмежень. Про це сьогодні, 24 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

“Китай — світовий лідер з експорту, а для Росії його частка становить лише близько 2%. Можливо, цей показник трохи вищий, проте він міг би бути й більшим, враховуючи той факт, що Китай продає свою продукцію в Росії значно дорожче, ніж на інших ринках. Це пов’язано з усвідомленням того, що в Росії немає іншого вибору”, — сказав він.

Експерт розповів, що з відходом з російського ринку, наприклад, німецьких автовиробників — стала доступною китайська продукція, однак за цінами, характерними для європейського ринку.

“І якість гірша, м’яко кажучи… Китай розуміє, що коли у вас немає вибору, звичайно, будуть брати китайські автомобілі. Якщо складається така ситуація, то чому б не підняти ціни? Тепер у Китаї отримують більше грошей за одиницю свого товару. І для Росії, яка сама себе загнала в такі умови, це абсолютно нормально”, — наголосив Ус.

Ба більше, як він зазначив, Китай тепер експортує в Росію не тільки легкові, але й вантажні автомобілі.

“І тут дуже цікаво. Росія традиційно забезпечувала свій ринок вантажівками внутрішнього виробництва. А зараз виробники вантажівок у Росії прямо скаржаться на те, що Китай витісняє їх із власного ринку. Тобто, ось, будь ласка, — зростання поставок з Китаю. Але як довго це протримається, залежатиме від можливості росіян купувати цю продукцію. Вона теж, до речі, не вічна. Проте ми бачимо, що зараз через це зближення з Китаєм Росія, по суті, повністю, як люблять говорити, лягає під Китай”, — підсумував Іван Ус.

Читайте також: Китай заробляє гроші на Росії: нюанси співпраці двох країн назвав китаїст

Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен сьогодні, 24 квітня, прибув до Китаю з місією чинити тиск на Пекін щодо таких питань, як підтримка Росії та надлишок промислових потужностей.

Прямий ефір