Українські депутати ухвалили рішення про радикальні зміни в правилах торгівлі вживаними автомобілями.

Головне за день:

Законопроєкт №9083 поки ухвалено у першому читанні, повідомив ініціатор проєкту, голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Читайте також: Деякі українці платитимуть за електрику за потрійним тарифом

Згідно з новими правилами, компаніям, що займаються цією справою, більше не доведеться реєструвати на себе автомобілі після купівлі в першого власника, перед тим як продавати їх новому покупцеві. Замість цього, їм достатньо буде укласти два договори купівлі-продажу. Ініціатива має на меті вивести торгівлю машинами з тіні.

Гетманцев заявив, що такі зміни допоможуть у виведенні ринку з тіні та зменшенні ухилень від сплати податків.

З його слів, ринок вживаних автомобілів в Україні переживає зміни. До початку війни щорічно продавалося 1,7 млн авто, але у 2023 році ця цифра скоротилася до 780 тис., хоча в 2024 році очікується зростання до 1,5 млн. Лише 2,5% таких автомобілів продаються з документами, що відповідає українському законодавству.

Нардеп пояснив, що проблема полягає у складних процедурах реєстрації, які часто порушуються. Тепер, поки чинний закон не змінився, компанії-торговці повинні реєструвати автомобілі на себе перед продажем, що ускладнює їх діяльність та збільшує тіньовий ринок.

За новими правилами, власник автомобіля може продати його на комісійному майданчику, де після оцінки та перевірки укладається договір купівлі-продажу. Потім компанія-торговець стає власником автомобіля, а коли покупець знайдений, укладається другий договір купівлі-продажу, і лише після цього авто переоформляється на покупця у сервісному центрі МВС.

Попри складнощі, пов’язані з реєстрацією, попит на перереєстрацію автомобілів в Україні різко зріс. Лише за перший тиждень квітня було здійснено 43 578 реєстраційних операцій, що свідчить про значний інтерес до нових правил.

Перереєстрація авто в Україні

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦