Білок: що їсти, щоб отримати норму

Розповідаємо про добову норму білку, головні джерела цього макронутрієнту та як легко отримати норму білка, зберігаючи своє здоров’я

Білок: що їсти, щоб отримати норму
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Білок — це один з найважливіших макронутрієнтів для нашого організму. Він використовується для будівництва та відновлення тканин, виробництва гормонів і ферментів, а також для підтримки імунної системи.

Скільки білка нам потрібно

Рекомендована добова норма білка становить 0,8 г на 1 кг ваги тіла для людей, які ведуть малоактивний спосіб життя. Для людей, які займаються спортом або мають активну роботу, потреба в білку може бути вище.

Вміст білка в продуктах харчування на 100 г продукту:

М’ясо:

Курка: 20-30 г

Індичка: 25-30 г

Яловичина: 25-30 г

Свинина: 20-25 г

Баранина: 20-25 г

Риба:

Лосось: 20-25 г

Тунець: 25-30 г

Тріска: 15-20 г

Форель: 20-25 г

Яйця та молочні продукти:

1 яйце: 6-7 г білка

Молоко: 3-4 г

Йогурт: 5-10 г

Сир: 20-30 г

Бобові та зернові:

Квасоля: 15-20 г

Сочевиця: 25-30 г

Горох: 8-15 г

Кіноа: 14 г

Гречка: 12 г

Овес: 17 г

Горіхи та насіння:

Мигдаль: 21 г

Волоські горіхи: 15 г

Насіння чіа: 16 г

Насіння льону: 20 г

Важливо пам’ятати, що вміст білка може варіюватися залежно від конкретного продукту та способу його приготування.

Кілька прикладів смачних білкових страв:

  • Сніданок: омлет з овочами, йогурт з горіхами та фруктами, вівсяна каша з тофу;

  • Обід: курячий салат, суп з сочевицею, риба з овочами;

  • Вечеря: яловичий стейк з печеною картоплею, овочевий омлет, тофу-скрембл.

Якщо ви не отримуєте необхідну кількість білка з їжею, то можете скористатися додатковим джерелом білку, приймаючи добавки. Однак перед прийомом будь-яких добавок рекомендується проконсультуватися з лікарем. А придбати усе усе необхідне за вигідними пропозиціями допоможе сервіс порівняння цін від GoToShop!

Читати статті на тему

2024.05.03 17:02
Рекомендації

Зелений чай: міфи та правда про його користь

Розповідаємо про користь та шкоду зеленого чаю, розкриваючи його секрети, розвіюючи міфи та даючи поради щодо його заварювання
2024.05.03 13:01
Рекомендації

Чому жовтіє часник та як цьому запобігти

Зберегти урожай часнику можливо, якщо дотримуватися декількох простих рекомендацій
2024.05.03 11:37
Рекомендації

Великодні яйця: користь чи шкода

Розповідаємо про користь та шкоду варених яєць, даємо рекомендації щодо їх вживання та ділимося цікавими фактами про цей продукт
2024.05.03 11:30
Рекомендації

Що означають наліпки на бананах: на що потрібно звернути увагу

Розповімо, чого ви не знали про наліпки на бананах та про всю користь цих фруктів
2024.05.02 17:15
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як уникнути 5 найпоширеніших помилок

Розповідаємо про секрети випікання ідеальної паски: як уникнути поширених помилок, домогтися пишності та аромату, а також красиво прикрасити святковий хліб