Росія планує зірвати перший Глобальний саміт миру, — президент Зеленський

Андрій Єрмак (ліворуч), Володимир Зеленський, Дмитро Кулеба. Фото: president.gov.ua

Російська Федерація має намір зірвати перший Глобальний саміт миру, який відбудеться у Швейцарії в червні. Про це президент Володимир Зеленський заявив сьогодні, 24 квітня, під час зустрічі з главами представництв іноземних держав і міжнародних організацій, акредитованих в Україні, а також керівниками українських закордонних дипломатичних установ, інформує FREEДОМ.

“У нас є точна інформація від розвідки, конкретні дані про те, що Росія не просто хоче зірвати саміт миру, але й має конкретний план: як це зробити, як зменшити участь країн, як діяти, щоб миру не було ще довше. Ми поділимося з вами, шановні партнери, на рівні дипломатів, на рівні розвідок про плани Росії. І ми разом повинні цьому протидіяти — повинні працювати в єдності заради справедливого миру”, — наголосив Зеленський.

Він зауважив, що саміт — перший реальний крок до досягнення миру за всі роки війни. І це важливо не лише для України, але й для всього світу.

“Перший реальний дипломатичний крок. Спроб було дуже багато. Пропозицій було дуже багато, а така справді об’єднана пропозиція, такий об’єднаний майданчик буде першою такою спробою. І дуже хочеться, щоб це була не просто спроба, а був реальний результат”, — заявив глава держави.

Під час зустрічі виступили посли низки країн. Президент України висловив слова подяки всім тим, хто вже допомагає з підготовкою до саміту, і закликав приєднатися всіх інших. 

Фото: president.gov.ua

У зустрічі також узяли участь: керівник Офісу президента Андрій Єрмак, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, заступники очільника Офісу глави держави Ігор Жовква та Микола Точицький, а також радники керівника Офісу президента Дарія Зарівна й Олександр Бевз.

Зазначимо, перший Глобальний саміт миру відбудеться на основі української формули миру, яку запропонував президент Володимир Зеленський. Вона складається з 10 пунктів, над кожним із яких працює окрема робоча група.

Читайте також: США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 1 млрд доларів: що в нього входить

Нагадаємо, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня на курорті Бюргеншток недалеко від Люцерна (Швейцарія). В основу зустрічі міжнародних лідерів ляже представлена президентом України восени 2022 року формула миру.

Основні завдання учасників саміту — знайти шляхи реалізації української формули миру і розробити дорожню карту для залучення Росії до процесу припинення війни.

Прямий ефір