Близько 60% росіян негативно ставляться до трудових мігрантів — подробиці

Трудові мігранти у РФ. Фото: Дзен

У Росії різко зросли антимігрантські настрої після теракту в “Крокус Сіті Холі”. Про це свідчать дані закритого опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), проведеного в квітні. У ньому взяли участь понад 2,5 тис. осіб, розповів федеральний чиновник. З огляду на ксенофобію, рівень якої збільшується, в Росії зростає і ненависть до іноземних громадян. Випадків насильства стає дедалі більше, мігрантів ігнорують у сфері обслуговування, а у багатьох регіонах їм забороняють працювати, повідомляє FREEДОМ.

Після теракту в “Крокус Сіті Холі” частка негативно налаштованих щодо мігрантів росіян зросла у півтора раза.

Опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки показало, що станом на квітень 2024 року до трудових мігрантів у Росії негативно ставляться близько 60% росіян.

“Порівняно з опитуванням Всеросійського центру вивчення громадської думки у серпні минулого року, кількість негативно налаштованих росіян зросла в півтора раза (тоді негативно налаштовані були 40% опитаних), частка позитивно налаштованих зменшилася майже на стільки ж (з 47%). Половина респондентів зізналися, що вони та їхнє оточення схильні гірше ставитися до мігрантів через теракт. Ще 60% впевнені, що ставлення до мігрантів у Росії погіршуватиметься й надалі”, — йдеться у поясненні до даних опитування ВЦВГД.

Про зростання антимігрантських настроїв свідчить і недавнє опитування “Левада-Центру”, яке зафіксувало різкий стрибок стурбованості напливом мігрантів — до 24%.

Як повідомили “Верстке” у дослідному центрі “Сова”, зростають і націоналістичні настрої.

“Лише за вихідні після теракту в Telegram-каналах націоналістів ми нарахували 324 посади, спрямовані на розкручування кримінальних інцидентів за участю мігрантів. З 4 по 22 березня таких постів було 460, а з 23 березня по 14 квітня — вже 882, тобто ця активність націоналістів зросла майже вдвічі”, — пише “Верстка”.

У 27 регіонах РФ мігрантам вже заборонили працювати у службах таксі, а у 18 — у сфері торгівлі. Найчастіше, за даними опозиційного каналу “Агентство. Новости”, їм заборонено торгувати алкоголем, тютюном та продуктами. В окремих регіонах мігрантам також забороняють роботу в готельному бізнесі, громадському харчуванні, бібліотеках та навіть у сфері фінансових послуг. А в окупованому Росією Криму мігрантам заборонили обіймати посади не лише у транспортній сфері, але й у сільському господарстві, а також у сфері ІТ.

“Расизм і ксенофобія — це дві скріпи російського суспільства. Людям ніколи не було безпечно ані в Москві, ані в Санкт-Петербурзі, ані в інших російських містах. А зараз це абсолютно небезпечно, бо росіяни ненавидять усіх за все”, — наголосила віцепрезидентка фонду “Вільна Бурятія” Ганна Зуєва.

Російське Мінцифри вже підготувало законопроєкт, згідно з яким іноземні громадяни, зокрема трудові мігранти або особи без громадянства, зможуть отримувати sim-картки російських операторів зв’язку лише за наявності реєстрації на порталі “Держпослуг” з використанням біометрії та за особистого відвідування салонів зв’язку.

“Це важка ситуація, яку ми спостерігаємо останнім часом, останніми роками в Росії, тому що російська пропаганда весь час представляла мігрантів у якомусь поганому кольорі, постійно дегуманізувала цю частину суспільства. І так, корінним людям з Росії — якутам, бурятам, тувинцям — дуже небезпечно у великих російських містах, — сказала Зуєва.

Також у Росії збираються фільтрувати мігрантів і за рівнем знання російської мови: у Рососвітнагляді (Рособрнадзоре, — рос. ) заговорили про перегляд мінімального балу на іспиті для іноземців, необхідного для отримання посвідки на проживання чи громадянства. Тепер збираються перевіряти й усне мовлення при отриманні патенту або дозволу на роботу.

Читайте також: Ксенофобні настрої у РФ: зростає кількість нападів на мігрантів (ВІДЕО)

Прямий ефір