Головна Новини Суспільство Війна з Росією По яких цілях Україна вдарить ATACMS: чи ці ракети стануть зброєю перемоги
commentss НОВИНИ Всі новини

По яких цілях Україна вдарить ATACMS: чи ці ракети стануть зброєю перемоги

Все залежить від того, чи знімуть США заборону на використання цих ракет для ударів по об'єктах на території Росії

25 квітня 2024, 07:00
Поділіться публікацією:

Останнім часом багато розмов про новий пакет допомоги від США України. Але, безперечно, найбільша увага прикута до питання – а чи будуть у ньому в достатній кількості ракети ATACMS. Більше того, агентства Reuters та АР вийшли з матеріалами, в яких із посиланням на анонімного американського чиновника повідомляють, що Сполучені Штати вже передали Україні ракети ATACMS. Нібито вони надійшли до країни ще у березні. Чи стануть ATACMS зброєю перемоги? По яких цілях вони можуть бути використані? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

По яких цілях Україна вдарить ATACMS: чи ці ракети стануть зброєю перемоги

Ракети ATACMS. Фото: з відкритих джерел

Удари ATACMS можуть прийтись по Кримському мосту

Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що у разі надходження в пакеті допомоги від США ракет ATACMS їх можна буде використовувати для знищення пускових установок на території Росії, які б'ють по Харкову, а також для ударів по Кримському мосту.

Експерт зазначив, що, незважаючи на несподівану активізацію, яку зараз демонструють США, зокрема, є навіть натяки, що нам дадуть техніку прямо з баз зберігання США в Європі, то не виключено, що може бути і знята політична заборона на удари ракетами партнерів по території РФ.

"Якщо буде знято політичну заборону на застосування ракет ATACMS для ударів по території Росії, то тоді мають бути удари по пускових установках, які загрожують Харкову, бо знищувати балістику лише засобами ППО безперспективно. Воно працює, як показує практика, разом із полюванням на пускові установки. І, можливо, це застосування з першочергових цілей РФ на полі бою", – сказав Іван Киричевський.

Він додав, що така велика увага до ракет ATACMS і прохання дати їх якнайбільше Україні, ймовірно, пов'язана з тим, що вони замінюють радянські ракети "Точка У", яких у нас до повномасштабного вторгнення було 700 одиниць і вже кілька місяців не фіксується. їхня наявність.

Багато що зважиться від позиції Байдена

Військовий експерт Валентин Бадрак в ефірі Апостроф TV висловив думку, що передача ракет ATACMS у нещодавно ухваленому в США законі про допомогу Україні – позитивний момент. Такі ракети необхідні для ізоляції Криму та знищення там логістичного центру. Однак Джо Байдену надано можливість відмовитися від їх постачання, якщо буде вирішено, що це не відповідає інтересам США.

"ATACMS – тактичні ракети з дальністю 300 км. Це невелика дальність для ракет. Такі ракети нам потрібні для ізоляції Криму та знищення там логістичного центру. Однак Байдену надано можливість відмовитися від їхнього постачання, якщо буде вирішено, що це не відповідає інтересам США. Також є застереження щодо того, що потрібно дочекатися надходження нових ракет, дальністю до 500 км", — зазначає експерт.

За словами Бадрака, деякі аналітики звертають увагу, що не знято дві проблеми. Не визначено, наскільки повною має бути поразка Росії і як має виглядати перемога України. А також досі не створено антипутінську коаліцію.

"У росіян зараз немає сил та засобів для формування ударного кулака. За моїми розрахунками вони можуть підготуватися до масштабної наступальної операції до кінця серпня", — зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини