Уранові свердловини затопило в Росії — масштаби паводків збільшуються: подробиці (ВІДЕО)

Город Оренбург, который пострадал от наводнения. 13 апреля 2024 года. Фото: gettyimages.com

Паводки в Росії тривають. На Уралі та Сибіру під воду пішли цілі міста. Побоювання викликає ситуація в Краснодарському краї та Ростовській області. І все це відбувається, поки путінський режим продовжує витрачати гроші на війну з Україною і не збирається розв’язувати проблеми всередині країни, передає FREEДOM.

До масштабних руйнувань в Орську призвів прорив дамби. При цьому споруда була відносно новою: її звели 2014 року, витративши на це понад 910 мільйонів рублів. Жителі Красного Суліна Ростовської області, після події в Орську, почали бити на сполох з приводу стану власної дамби. Стара заводська гребля на річці Велика Гнилуша почала текти в трьох місцях.

Місцеві жителі стурбовані: у разі підйому рівня води гребля просто не витримає. Унаслідок прориву може затопити значну частину території. Якщо зараз не вжити заходів, у майбутньому ця ситуація може призвести до трагедії, як в Орську та Оренбурзькій області.

“Вони крадуть навіть у період війни. Сьогодні для них не існує жодних моральних рамок. Сьогодні на регіони виділяється не дуже багато коштів. Але навіть ті кошти, які виділяються і які можна витратити на народ, осідають у чиїхось кишенях”, — прокоментувала російський ліберальний політичний діяч, правозахисниця Наталя Пєлєвіна Telegram-каналу “Новости Ростова”.

На ремонт греблі Соколовського водосховища в липні 2023 року виділили 60,5 мільйона рублів, на ці гроші влада провела лише поточне обслуговування: відновили залізобетонну кладку водоспуску і замінили засувку. Жителі Красного Суліна розповідають, що “всі греблі давно в такому ж стані”. Як і та споруда на річці Велика Гнилуша, що опинилася в центрі уваги ЗМІ та Мінприроди.

“Одну нещодавно трохи відремонтували, тому що почався ремонт мосту, і людей пустили через греблю. Інша в жахливому стані. Ще одну давно збираються ремонтувати, про це й уряд області писав, що потрібен ремонт. Але поки тільки охорону там поставили, а то прохідний двір був. Що дивно — ці греблі в приватних руках. І в адміністрації кажуть, невідомо, де живуть власники. Ремонт необхідний, інакше колись може біда трапитися”, — розповів житель Красного Суліна виданню Reuters.

Екологи та кліматологи кілька десятиліть доносили до влади, що в процесі зміни клімату різко зросте кількість та інтенсивність катастрофічних природних явищ. Однак після кожного нового удару стихії жодних рішень влада не ухвалювала.

“Грамотний план адаптації до зміни клімату міг би призвести до запобігання найбільш серйозних наслідків стихійних лих у майбутньому. Цього і потрібно вимагати від влади. Але диктатору Путіну, який зосередив усю владу у своїх руках, набагато цікавіше воювати, а не працювати над адаптацією до зміни клімату. Ось це головна причина, решта — частковості”, — заявив співголова громадської організації “Екозахист” Володимир Сливяк виданню Reuters.

За даними Мінприроди, у 2023 році на відновлення і ремонт гідротехнічних споруд у 44 регіонах Росії спрямували майже 2 мільярди рублів. Кожен день війни в Україні, за різними оцінками, обходиться Росії приблизно в 30 мільярдів.

“Те, що владі плювати на власний народ, не велика новина. Цікаво, що велика кількість громадян розуміють, у якому статусі для власної влади вони перебувають. Що вони не в пріоритеті. І ось це сумно”, — зазначила Наталія Пелевіна.

У Курганській області РФ паводкові води затопили старі уранові свердловини родовища “Добровільне”, заражена ураном вода могла потрапити в річку Тобол. 

“Уран — альфа-активний препарат, і потрапляння його в організм людини з питною водою призводить до внутрішнього опромінення, яке набагато небезпечніше, ніж зовнішнє. Звісно, вода Тобола сильно розбавить розчин і концентрації не перевищуватимуть жодних нормативів. Але все одно колективні дози зростуть, і хтось отримає захворювання. Це абсолютно неминуче”, — поінформував експерт Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський.

Головними страхами росіян у першому кварталі 2024 року стали диверсії та атаки безпілотників. Це випливає з даних національного індексу тривожності від комунікаційного агентства КРОС. На другому і третьому місцях у списку основних страхів росіян розташовуються аварії на тепломережах і знос інфраструктури ЖКГ.

Читайте також: Великий потоп у Росії: чому Кремль ігнорує проблеми постраждалих і до чого тут корупція

Нагадаємо, раніше російський опозиціонер Наталя Пелевіна заявила, що корупція — одна з головних проблем Росії, але вона не вирішиться, поки люди не змінять свого ставлення

Читайте також: “Настрої у людей занепадницькі, але мотивації до дій немає”: про ситуацію з повінню в РФ розповіла Пелевіна

Прямий ефір