Хек чи минтай: яку рибу обрати та яка корисніша

Хек та минтай дуже схожі між собою, тому часто у супермаркеті виникає плутанина. Розповімо, яка риба корисніша та смачніша

Хек чи минтай: яку рибу обрати та яка корисніша
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Риба — це корисне джерело речовин, які важливі для нашого організму. Хек і минтай — найпопулярніші і найдоступніші види риби серед українців. Та, завітавши у магазин, під час покупки розпочинається плутанина — де хек, а де ж минтай, оскільки вони дуже схожі між собою, хоч і належать до різних родин риб.

Обидва мають біле кремове м’ясо зі схожою текстурою, але м’ясо минтая більш шарувате, має нейтральний смак і підходить для різних методів приготування, як от запікання, смаження, приготування супів і навіть копчення. Тоді як смак м’яса хека солодше.

Головна з основних відмінностей між диким минтаєм з Аляски та тихоокеанським хеком полягає в їх поживних властивостях. М’ясо минтая є дієтичним, містить менше калорій, жирів і холестерину на 100 г продукту, ніж м’ясо хека. Так яку рибу обирати — хек чи минтай? Яка з них є корисніша? Редактори GoToShop розкажуть, яка між ними різниця та яка принесе більше користі.

Як розрізнити хек від минтая

Більшість покупців, обираючи в магазині рибу, часто плутають хек та минтай, оскільки вони справді дуже схожі між собою. Однак мають відмінності і розрізнити їх за зовнішнім виглядом дуже легко.

  • Зверніть увагу на колір луски: минтай має трохи темніший колір, а також темні плями на спині, яких немає у хека.

  • Також можна звернути увагу на плавці: у минтая видно три окремих плавці, а у хека спинні плавці менш виділяються.

  • Щодо ваги та розміру, вони приблизно однакові, тому на них можна не орієнтуватися.

Чим корисний хек

Хек — це промислова риба. Щоб зберегти її смакові якості і запах, а також усі корисні властивості, її піддають обробці безпосередньо після вилову.

У цій морській рибці міститься кальцій, цинк, магній, натрій, залізо, мідь, марганець, хлор, нікель та кобальт, а також йод. Важливо також відзначити наявність вітамінів, зокрема A, C, Е, D, PP, В, а також білків і жирних кислот Омега-3. В м’ясі хеку найбільша концентрація спостерігається у фтору, сірки, калію та фосфору.

Ось кілька причин, чому варто включити хек до свого раціону:

  1. Зміцнює імунітет: ця риба містить багато корисних мікроелементів та вітамінів, включаючи кальцій, цинк, магній, які сприяють зміцненню імунітету.

  2. Підтримує здоров’я кісток і суглобів: хек містить велику кількість корисних речовин — фтор, сірка, калій та фосфор, які сприяють здоров’ю кісток і суглобів.

  3. Покращує роботу серцево-судинної системи: регулярне споживання хеку допомагає зміцнити серце і судини, знижує ризик серцевих захворювань.

  4. Виводить шкідливі речовини з організму: хек містить речовини, які допомагають виводити канцерогени з організму, забезпечуючи його очищення.

  5. Підтримує здоров’я щитоподібної залози і волосся: Омега-3 жирні кислоти, що містяться у хеку, сприяють нормальній роботі щитоподібної залози і прискорюють ріст волосся.

  6. Корисний для людей з цукровим діабетом: дослідження показують, що хек може бути корисним для людей з цукровим діабетом і допомагає контролювати рівень цукру в крові.

У чому користь минтая

Минтай — це риба, яку зазвичай ловлять у холодних водах, особливо на Далекому Сході. За смаковими якостями вона схожа на хека, але має більшу поживну цінність. Її рекомендують для лікувальних дієт, оскільки має велику користь для здоров’я.

Минтай містить багато білка, вітамінів групи В, жирних кислот Омега-3 та різних мінералів, включаючи кальцій, магній, фосфор, хром, мідь та залізо. Також у ньому є велика кількість вітаміну А, вітамінів групи В, вітаміну С, а також селену та йоду.

Цю рибу рекомендується вживати людям з ендокринними захворюваннями та проблемами серцево-судинної системи.

Минтай містить багато корисних речовин, які позитивно впливають на зубну емаль, сприяють активному росту волосся та зміцнюють нігтьову пластину.

М’ясо минтая вважається дієтичним, містить менше калорій, ніж м’ясо хека, але допомагає швидко наситити організм.

То що ж обрати: хек чи минтай, що смачніше і корисніше

Коли ви вибираєте між хеком і минтаєм, в першу чергу це залежить від ваших смакових уподобань. Багато людей вважають м’ясо минтая соковитішим і смачнішим, ніж м’ясо хека, яке може бути трохи сухим. Проте, якщо йдеться про харчову цінність, то хек вважається більш цінним продуктом.

З іншого боку, минтай є чудовим вибором для тих, хто прагне схуднути, оскільки він має низьку калорійність, а також є смачним і насиченим. Тому його часто включають у різноманітні дієти.

Деякі вибирають минтай через його доступність і невелику ціну. Важливо враховувати, що минтай не вирощують у промислових умовах, а лише виловлюють, тому його можна придбати за доступну ціну. Також придбати хек та минтай вигідно ви можете, якщо ознайомитесь з актуальними акціями на свіжу та заморожену рибу.

Читати статті на тему

2024.05.03 15:51
Як обирати продукти

Унікальні прикраси для паски: секрети вибору та оформлення

Ділимося секретами вибору декору та оформлення великодньої випічки, а також розповідаємо, як створити унікальну та неповторну паску, яка стане справжньою окрасою вашого святкового столу!
2024.05.03 13:55
Як обирати продукти

Чорна ікра до Великодня: як вибрати без шкоди для себе та довкілля

Дізнайтеся, як зробити свій великодній стіл не лише розкішним, але й екологічно відповідальним, обравши легальну та якісну чорну ікру, вирощену на аквакультурних фермах
2024.05.03 12:47
Як обирати продукти

Як вибрати свинячі ребра для запікання: секрети ідеального м’яса

Розповідаємо, як правильно вибрати свинячі ребра для запікання, щоб отримати по-справжньому ніжні, соковиті та ароматні страви, які стануть окрасою будь-якого столу!
2024.05.03 08:28
Як обирати продукти

Правда чи міф: коричневі яйця корисніші за білі?

Під час вибору яєць хочеться придбати більш натуральні та корисніші, та чи можна зробити висновок на основі кольору шкарлупи?
2024.05.02 17:47
Як обирати продукти

Як правильно вибрати молоко

Розповідаємо, на що варто звернути увагу під час вибору молока, щоб отримати максимальну користь від напою