close-btn

НБУ змінив правила перевірки фінустанов

Національний банк України (НБУ) оновив правила проведення безвиїзного нагляду, виїзних перевірок фінансових установ з питань фінансового моніторингу, валютного та санкційного законодавства

НБУ

Фото: freepik.com

Зміни стосуватимуться перевірок як банків, так і небанківських фінустанов, зазначають в пресслужбі регулятора.

Так, передбачається впровадження нових інструментів нагляду – використання під час виїзних перевірок віддаленого доступу, перевіркової операції, фото-/відеофіксації членами інспекційної групи фактів, що можуть свідчити про порушення вимог законодавства.

Вдосконалено порядок проведення зустрічей за участю НБУ та представників фінустанов під час здійснення виїзних перевірок / безвиїзного нагляду. Передбачено можливість проводити зустрічі за допомогою відеозв’язку.

Також визначено пріоритетність використання електронних документів під час інформаційного обміну під час здійснення наглядових дій.

Ще одним нововведенням є актуалізація типових форм відповідей, які банк та небанківська установа зобов’язані надавати на запит Нацбанку для здійснення виїзної перевірки, та їх автоматизацію. Фінустанови матимуть додатковий час – три місяці – для автоматизації формування таких типових форм відповідей.

Читайте також: На які цілі банки видавали готівку з початку року — НБУ

Крім того, актуалізовано низку норм щодо безвиїзного нагляду та виїзних перевірок банків та небанківських установ з урахуванням практики, яка була напрацьована під час роботи в умовах карантинних заходів та воєнного стану.

«Такий підхід сприятиме зменшенню навантаження на банки та небанківські установи під час здійснення Національним банком нагляду, забезпеченню реалізації концепції paperless», — зазначили в НБУ.

Що ще змінилось

Нацбанк вніс оновлення в частині здійснення нагляду в постанову Правління НБУ від 25 березня 2022 року № 60 «Про особливості виконання окремих вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, валютного нагляду, нагляду з питань реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) протягом дії воєнного стану».

Вас може зацікавити: НБУ змінив обсяг ліцензій чотирьом небанкам

Зокрема, передбачено:

  • визначення особи, уповноваженої представляти інтереси банку / небанківської установи на час проведення виїзної перевірки, та її обов’язків;
  • можливість обрання банком / небанківською установою адреси місцеперебування, за якою проводитиметься виїзна перевірка (за письмовим зверненням банку / небанківської установи або на запит Національного банку).

Також деталізовано порядок дій банків / небанківських установ під час здійснення ідентифікації, верифікації фізичних осіб та актуалізації даних про клієнтів.

Всі вищеперераховані зміни передбачені в постановах НБУ, які набирають чинності відсьогодні, 25 квітня.

Нагадаємо, кількість учасників небанківського фінансового сектору в березні зменшилася з 1060 до 1056, а кількість банків залишилася незмінною – 63. Крім того, з реєстру примусово виключено 2 фінансові компанії та 2 ломбарди, а ще 2 кредитні спілки виключено за ініціативою заявника. Ще 2 страхових брокерів, навпаки, включено до реєстру.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

НБУ виведе з обігу частину грошей: які купюри та монети треба обміняти

Як часто українці користуються BankID — НБУ

Скільки грошей українці зберігають в банках — НБУ

google news