Телеканал "Дім" покаже документальний фільм "Фортеця Маріуполь. Саймон"

Олег "Саймон" Крісенко. Скриншот: dockyivfest.com

У четвер, 25 квітня, о  19:30 на телеканалі "Дім" відбудеться показ документального фільму "Фортеця Маріуполь. Саймон". Фільм Юлії Гонтарук, що став переможцем фестивалю Doc Kyiv Fest, розповідає про оборонця Маріуполя, бійця полку "Азов" Олега "Саймона" Крісенка.

Хлопець із Миколаєва пішов на війну добровольцем ще в 2014 році. У 2022-му разом із іншими захисниками боронив "Азовсталь", пережив російський полон. У травні 2023-го року повернувся в Україну в рамках обміну. У фільмі Олег розповідає про пережите в полоні, тортури і ненависть росіян, про обмін та відчуття після повернення в Україну.

"У мене не було такого відчуття, що ось ми їдемо на обмін. Пам'ятаю, хлопці стоять і кажуть: "Обмін". А я кажу: "Ні хлопці. От як перейдемо кордон, я побачу український прапор, ось тоді я повірю, що це обмін. Нас довго перевозили. Ми приїжджаємо в російську в'язницю, де грає гімн Росії, відкривається борт, починають кричать, щоб ми швидко виходили. Все в матюках, в побоях. Це було дуже жорстко. Нас тоді били цілий день. Мене били постійно", — поділився спогадами "Саймон".

Зараз Олег Крісенко бере активну участь у мітингах на підтримку родин полонених і поранених та в акціях #FreeAzov, що нагадують українцям про захисників, які досі залишаються в російському полоні. Стрічка також містить архівні кадри служби "Саймона" до повномасштабного вторгнення, а також розповідь його дружини про те, як проходила реабілітація чоловіка після повернення в Україну, як вона відновлювала стосунки з коханою людиною, що пережила страшні випробування. 

"Фортеця Маріуполь" — цикл документальних фільмів виробництва творчого об'єднання Babylon'13 про воїнів, які обороняли Маріуполь у повному оточенні протягом 86 днів. Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Режисерка фільму Юлія Гонтарук протягом 10 років знімає війну і розповідає історії людей, які пішли захищати Україну спершу з 2014, а згодом — у 2022 році. Під час боротьби за "Азовсталь" вона випустила проєкт "Фортеця Маріуполь" — історії бійців, що опинилися в оточенні. Нові серії присвячені захисникам, що повернулися з російського полону. У 2024 році фільм "Фортеця Маріуполь. Саймон" став переможцем фестивалю Doc Kyiv Fest, а також отримав спеціальний диплом за найкращий фільм від журі Спілки кінокритиків України.

Дивіться документальний цикл "Фортеця Маріуполь" в ефірі та на сайті телеканалу "Дім" у будні о 19:30.

Прямий ефір