close-btn

Дія.City стане доступнішим для стартапів: що зміниться

Перевагами простору Дія.City зможуть скористатись навіть невеликі стартапи. Однак відповідні зміни ще потрібно остаточно ухвалити на законодавчому рівні

Дія.City стане доступнішим для стартапів

Фото: city.diia.gov.ua, unsplash.com

Раніше ми писали, що протягом 2024 року будуть вводитись зміни в простір Дія.City, щоб зробити його ще зручнішим та безпечнішим для бізнесу. Цього року у Дія.City хочуть повернути аудиторський висновок і звіт про відповідність для резидентів. Також планується збільшити кількість фахівців-резидентів в Дія.City.

А тепер Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №9319, який передбачає низку змін в роботі Дія.City, зокрема робить простір доступнішим.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram.

Далі документ повинен пройти друге читання, після чого його підпише президент.

Читайте також: Скільки defense-tech компаній приєдналося до Дія.City за останні півроку

Які зміни плануються

Головним нововведенням стане те, що до правового та податкового простору Дія.City зможуть долучатись навіть невеликі технологічні компанії.

Для нових резидентів так само будуть доступні найкращі в Європі податкові ставки та всі інструменти, які допоможуть їм масштабуватись та залучати інвестиції.

Ще одним важливим пунктом законопроєкту є норма про «російський слід» у компаніях. Зокрема ті, хто має у структурі власності громадян рф (незалежно від їхнього місця проживання), не зможуть стати резидентами Дія.City.

Коли буде остаточно ухвалено законопроєкт, не повідомляється.

Screenshot

Фото: t.me/zedigital

Нагадаємо, кількість ІТ-компаній, які вирішили приєднатися до Дія.City, стрімко зростає. Станом на 19 березня 2024 року їх кількість сягнула 900.

Долучатися до Дія.City компанії спонукає ряд переваг, зокрема, низькі податки, гнучкі форми найму та можливості для залучення інвестицій.

Тільки у 2023 році резиденти Дія.City сплатили до державного бюджету 8,5 млрд грн. Це більш ніж вдвічі перевищує показник 2022 року, коли було сплачено 4 млрд грн. Загалом за два роки існування проєкту бюджет поповнився на 12,5 млрд грн.

Також ми повідомляли, що нещодавно Netpeak та Intellias стали резидентами Дія.City.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

В Дії можна буде розмитнювати авто

Українці за добу придбали облігацій в Дії на 30 млн грн: які найпопулярніші

У Дії зʼявиться функція онлайн-шлюбу

google news