Окупанти збирають резерви — чи можливий другий етап наступу РФ: думка Романенка

Ігор Романенко. Фото: Facebook

Російські окупанти активно збирають резерви для проведення наступальних операцій. Перед ними стоїть завдання зібрати угруповання чисельністю близько 400 тис. солдатів. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 25 квітня, сказав засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Експерт не виключає, що росіяни готують кілька варіантів нового наступу, але остаточного рішення поки що не ухвалено.

“Другий етап наступу — бойові дії, які вимагають додаткових резервів. Їх треба зібрати, чим вони і займаються. Є відомості, що десь у глибині Росії окупанти готують вісім дивізій на 120 тис. людей”, — сказав Романенко.

Він також нагадав, що в РФ триває призов на строкову службу, у межах якого планують призвати приблизно 150 тис. осіб.

“Крім того, у Росії продовжують інтенсивно проводити набір, використовуючи приховану мобілізацію, контракти, будь-що. Загалом, за даними іноземних розвідок, росіяни формують завдання зібрати угруповання приблизно на 400 тис., щоб потім цей контингент або розподілити, або, навпаки, залишити в такій концентрації”, — сказав гість ефіру.

Якщо окупантам це все вдасться зробити до початку літа, тоді буде вже остаточно вимальовуватися картина, де це угруповання застосовувати, доповнив спікер.

“Тобто треба перед початком дій оцінити свої можливості, а також можливості противника. Це класика. І потім уже ухвалювати рішення, де і як застосовувати сили. І вони це готують”, — зазначив Романенко.

Наразі російські загарбники намагаються максимально використати так зване вікно можливостей, пов’язане із затримкою військових поставок Україні від союзників. Тривають важкі бої на сході, зокрема на Авдіївському та Бахмутському напрямках, продовжив спікер.

“Одночасно росіяни готують резерви. І залежно від того, як ми відповімо, будуть їх задіювати. Якщо ми досить швидко наростимо свій оборонний потенціал, то, можливо, ці нові сили росіяни будуть використовувати для того, щоб, скажімо, закріпити ті результати наступальних дій, які проводили з кінця минулого року. Якщо ж вони нові сили наберуть, а ми ще в чомусь не встигнемо, тоді можна буде говорити про другий етап їхніх наступальних дій”, — сказав військовий експерт.

Щодо можливого наступу Росії на Харків він зазначив, що поки таке питання не стоїть.

“Бажання просунутися до Харкова, звичайно, у ворога є. І тому вони здійснюють постійні обстріли міста. Ми бачимо, що противник впливає, зокрема, морально-психологічно. Удар по телевізійній вежі — це не випадкова, а навмисна дія. Але для того, щоб здійснювати наступ на таке велике місто, система оборони якого постійно вдосконалюється, треба мати великі сили. Їх у противника поки що немає”, — акцентував гість ефіру.

Романенко вважає, що сьогодні важливі темпи допомоги від союзників Україні, адже росіяни не чекають і виконують свої завдання з поповнення резервів. Головне завдання ЗСУ зараз — зупинити просування росіян.

“На поточний момент головне для нас — зупинити просування росіян і зірвати можливий другий етап наступу, до якого вони готуються”, — резюмував спікер.

Читайте також: Російські окупанти намагаються захопити якнайбільше української території, поки не прийшла допомога зі США — аналіз експерта

Як повідомлялося раніше, армія РФ отримала наказ до 9 травня захопити Часів Яр Донецької області, тому на цей напрямок російське військове командування перекидає нові підрозділи, зокрема десантників. 

Прямий ефір