close-btn

В Дії можна буде бронювати українців від мобілізації: подробиці

Головна відмінність бронювання військовозобов’язаних від мобілізації через Дію — перехід від паперового формату на електронний, що зекономить час та спростить процес

В Дії можна буде бронювати українців від мобілізації

Фото: freepik.com

Ідея бронювати від мобілізації українців через державний застосунок Дія з’явилась в уряді ще восени минулого року. Головною метою таких змін є перехід до цифрового формату.

І тепер Кабмін повернувся до цього проєкту, наразі розробляється відповідний механізм. В проєкті постанови не передбачається суттєвих змін до самої концепції бронювання – як і раніше, можна забронювати лише 50% військовозобовʼязаних працівників, і лише критично важливих для економіки підприємств.

Якщо компанія планує забронювати більшу частину військовозобов’язаних працівників, потрібно надати додаткові аргументи.

Читайте також: Названо, скільки Україна витрачає на одного мобілізованого за рік

Водночас розглядається можливість зміни процедури бронювання співробітників, зокрема через Дію, йдеться в матеріалі Forbes. Для цього керівник підприємства або уповноважена ним особа повинні ідентифікуватись в застосунку та подати список працівників, яких планується забронювати, разом із відомостями про компанію.

Для бронювання потрібно надати такі дані про співробітника:

  • прізвище, імʼя та по батькові;
  • паспортні дані та ідентифікаційний код;
  • склад військовозобовʼязаного (рядовий, сержантський, старшинський або офіцерський);
  • номер військово-облікової спеціальності, тип військово-облікового документа (серія та номер за наявності);
  • відмітку про посаду керівника або заступника керівника підприємства;
  • дані про підприємство: повна назва, адреса та ЄДРПОУ.

Вас може зацікавити: Що варто знати мобілізованим ФОП про податки

Однак програма автоматично зможе блокувати запит, якщо компанія перевищила ліміти за кількістю заброньованих співробітників або не уточнювала дані про кількість військовозобовʼязаних у ТЦК. Також блокування можливе через наявність у співробітників незакритих адміністративних проваджень про порушення мобілізаційного законодавства.

Якщо процес пройшов успішно, керівник компанії завіряє перелік електронним підписом. Далі дані звіряються з даними у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. У разі успішної перевірки у реєстрі одразу формується позначка про бронь, а у Дії – відповідний сертифікат.

Буде можливість забронювати працівника на 1 чи 6 місяців. Бронювання може бути скасовано у випадку закриття підприємства або звільнення працівника, а також у разі завершення контракту з виробництва товарів або надання послуг для ЗСУ.

Нагадаємо, українська влада зараз працює над новою системою бронювання від мобілізації. В її основу планують закласти рівень зарплат та сплачених податків. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Законопроєкт про електронний кабінет військовозобов’язаного підписано — подробиці

Військовим по-новому платитимуть премії: які умови

Скільки грошей в бюджет принесе бронювання військовозобов’язаних — Рада

За матеріалами Цензор.нет

google news